Suszenie grzybów to jedna z najczęściej wykorzystywanych metod na późniejsze wykorzystanie zapasów zebranych podczas jesiennych grzybobrań. Dobrze przeprowadzona pozwala zachować ich wyjątkowy smak i aromat. I choć sam proces suszenia nie wydaje się zbyt skomplikowany, to okazuje się, że 1 mały błąd może sprawić, że wszystkie zapasy będą nadawały się do wyrzucenia. Wszystko przez często pojawiającą się na nich pleśń. Koniecznie sprawdź, jak temu zapobiec i na co zwrócić uwagę, by cieszyć się pysznymi zbiorami przez całą zimę.
Suszenie grzybów – najpopularniejsze metody
Sposobów na suszenie grzybów jest naprawdę sporo, a dzięki temu każdy może z powodzeniem dopasować swoją ulubioną metodę do indywidualnych preferencji i możliwości. Można je wysuszyć między innymi:
Zobacz także:
- na nitce lub sznurku, nawlekając kapelusze jeden za drugim,
- na grzejniku lub słońcu,
- w suszarce do żywności, w której umieszczasz pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, a następnie ustawiasz sprzęt na odpowiednią temperaturę i zostawiasz włączony przez kilka godzin,
- w piekarniku, który działa podobnie, jak suszarka do żywności.
Aby jednak suszenie grzybów przebiegło sprawnie, to oprócz wyboru odpowiedniej metody, warto zwrócić uwagę na kilka innych kwestii, od których zależy przyszłe być czy nie być zbiorów.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Aby grzyby zachowały intensywny aromat i smak przez całą zimę, to przed suszeniem należy pomyśleć o ich odpowiednim przygotowaniu. Po grzybobraniu należy dokładnie oczyścić każdy okaz z obecnego na nich piasku, ziemi czy igliwia. Pamiętaj, by robić to delikatnie, najlepiej za pomocą niewielkiego pędzla lub wilgotnej ściereczki. Odrzuć tzw. robaczywki, gdyż mogą one wpłynąć na jakość całego zbioru. Grzyby pokrój na mniejsze, lecz dość równe kawałki, a następnie rozłóż na siatce tak, by kapelusze nie stykały się ze sobą.
Suszenie grzybów zwykle odbywa się w temperaturze 40-50°C i trwa około 6h. Należy jednak pamiętać, by w trakcie procesu stale kontrolować stan zbiorów, w szczególności przed podjęciem decyzji o przesypaniu ich do słoika. Jednym z najczęstszych błędów jest bowiem zdjęcie ich z suszarki zbyt wcześnie. To z kolei powoduje, że zbiory w słoiku pleśnieją.
Jak sprawdzić, czy grzyby są dobrze wysuszone?
Aby sprawdzić, czy grzyby są już gotowe do umieszczenia w słoiku, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich elastyczność. Nie mogą być one ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Każdy z okazów powinien łamać się wyłącznie wtedy, gdy mocniej zagniesz je w ręku. Jeśli natomiast okazują się za kruche, wówczas oznacza to, że znajdowały się w suszarce zbyt długo i są przesuszone. W takim przypadku nadają się wyłącznie do zmielenia na drobny proszek.