Czyszczenie czajnika to nie taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Do tej pory zwykle korzystałam z octu, sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego, ale zależało mi na znalezieniu metody, która oprócz wyeliminowania kamienia, ograniczyłaby jego powstawanie przez dłuższy czas. Właśnie dlatego, kiedy usłyszałam o tym sposobie z 1 produktem z kuchni, od razu zabrałam się do pracy. Rozwiązanie okazało się prawdziwym hitem i sprawiło, że czyszczenie czajnika wykonuję jeszcze rzadziej niż zwykle. Domowy trik przypadł do gustu nawet mojej wymagającej teściowej.

Jak powstaje kamień w czajniku?

Powstawanie osadu z kamienia na wewnętrznych ściankach czajnika, to przede wszystkim sprawka twardej wody, w której wytrąca się wiele minerałów, między innymi jonów wapnia czy magnezu. Wówczas wytrącany wewnątrz sprzętu osad z czasem staje się coraz większy i nie zachęca do spożywania przygotowanych napojów.

Zobacz także:

To jednak nie jedyny problem, który wiąże się z obecnością kamienia w czajniku. Okazuje się, że oprócz aspektów wizualnych, pojawia się także nieprzyjemny posmak herbaty czy kawy. W tym momencie wiele osób zastanawia się, jak szybko i skutecznie pozbyć się zgromadzonego w urządzeniu kamienia.

Czyszczenie czajnika domowym sposobem

Czyszczenie osadu z kamienia jest sporym wyzwaniem, ale wewnętrzne ścianki sprzętu mogą być czyste jak łza już w zaledwie 2-3 minuty, a to wszystko dzięki metodzie z wykorzystaniem soku z kapusty kiszonej. Okazuje się, że wystarczy już tylko około 300 ml płynu, który następnie należy wlać do czajnika i zagotować. Kolejnym krokiem jest pozbycie się z czajnika resztek soku i dokładne wypłukanie urządzenia płynem do naczyń oraz ciepłą wodą.

Sposób na czyszczenie czajnika sokiem z kiszonej kapusty jest skuteczny przede wszystkim ze względu na obecność kwasu mlekowego, który jest jednym z najbardziej sprawdzonych w rozpuszczaniu kamienia oraz rdzy. Nie bez powodu jest to główny składnik niektórych dostępnych w sklepach odkamieniaczy. Dla utrzymania czystego czajnika zabieg powinno się wykonywać co najmniej raz lub 2 razy w miesiącu.

Dlaczego kamienia w czajniku nie wolno bagatelizować?

Odkamienianie czajnika to niezwykle ważny zabieg ze względu wspomnianych już powodów, takich jak nieestetyczny wygląd oraz gorszy smak napojów. Jednak zbyt duży osad zgromadzony wewnątrz urządzenia może mieć także poważne konsekwencje dla żywotności sprzętu w ogóle. Zbyt rzadko czyszczony czajnik nie służy długo, gdyż osad sprawia, że z czasem dochodzi do trwałych uszkodzeń czajnika.