Ogórki kiszone to jedne z najczęściej przygotowywanych i najprostszych do zrobienia przetworów, które sprawdzają się jako doskonały dodatek do różnych dań. I choć zwykle przepisy na ich wykonanie są bardzo podobne, często zdarza się, że 1 mały składnik dodany do słoików może zrobić ogromną różnicę. Przekonałam się o tym na własnej skórze, ponieważ od lat korzystałam z tradycyjnego przepisu na ogórki kiszone, aż w końcu trafiłam na ten przepis od Tomasza Strzelczyka. I choć nie różnił się drastycznie, okazało się, że wystarczył 1 dodatek, który uczynił kiszonki znacznie smaczniejszymi.

Jakie ogórki sprawdzą się najlepiej do kiszenia?

Nie jest zaskoczeniem fakt, że aby ogórki kiszone wyróżniały się najlepszym smakiem, wysoką jakością i chrupkością, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na świeżość tych warzyw. Przed przygotowaniem domowych przetworów warto więc upewnić się, że plony są świeżo zebrane z krzaczków, dorodne, bez widocznych uszkodzeń i nieprzerośnięte. Nie bez znaczenia jest także odmiana ogórków. Najlepsze są:

Zobacz także:

  • odmiana Borus,
  • odmiana Julian,
  • odmiana Andrus,
  • odmiana Octopus,
  • odmiana Śremski.

Jakie składniki należy przygotować przed kiszeniem i o czym pamiętać?

Przed przygotowaniem ogórków kiszonych z przepisu Tomasza Strzelczyka koniecznie przygotuj następujące składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 4 łyżki soli kamiennej (niejodowanej),
  • koper,
  • liście wiśni,
  • liście chrzanu,
  • czosnek.

Aby ogórki kiszone wyszły chrupiące i wyróżniały się wyjątkowym smakiem, warto podkreślić, że najważniejszą kwestią oprócz sekretnego składnika dodanego podczas kiszenia, jest odpowiednia proporcja. Jak podkreśla Tomasz Strzelczyk, zbagatelizowanie tego punktu może sprawić, że kiszonki okażą się do niczego, a ty jedynie zmarnujesz kilka godzin w kuchni. Dzieje się tak, ponieważ zbyt mała ilość danego składnika może doprowadzić do pleśnienia lub fermentowania, a zbyt duża wpłynąć na brak soczystości i smak ogórków.

Jak przygotować ogórki kiszone z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Proces przygotowania ogórków kiszonych według przepisu Tomasza Strzelczyka rozpocznij od wlania do garnka 4 l wody i dodania 4 łyżek soli kamiennej. Zagotuj wszystko i trzymaj na palniku aż do wrzenia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie słoików, które powinny być dokładnie wyczyszczone oraz wyparzone.

Rozłóż słoiki na blacie, a następnie układaj w nich ogórki tak, by znajdowały się około 3 cm poniżej górnej części słoika. Pamiętaj, by były ułożone ciasno, a do każdego pojemnika wrzuć jeszcze łodygę kopru, 1 liść chrzanu oraz sekretny składnik, czyli 3 liście wiśni. Kiedy ogórki są już w słoikach, przejdź do zalania każdego z nich solanką aż do całkowitego przykrycia. Mocno je zakręć i odstaw do góry dnem. Po ostudzeniu przechowuj kiszonki w chłodnym miejscu.