Trudno oprzeć się słodkim nutom mirabelki. Jej smak zamknięty w słoiku również kusi, zwłaszcza jeśli przygotowana jest w formie dżemu z aromatyzującym dodatkiem. Z pierwszej partii słoików, które przygotowałam, a było ich ok. 20, zostały mi dwa, a jeden jest już otwarty. U mnie w rodzinie przepadają za dżemem z mirabelek, więc mogłam się spodziewać, że jak zacznę rozdawać słoiki, to szybko pojawią się prośby o kolejne. Nie ma się czemu dziwić — te „złote” przetwory biją inne na głowę.
Smażenie dżemu z mirabelek. Najważniejsze zasady
Smażenie dżemu z mirabelek to nic trudnego i z pewnością poradzi sobie z tym zadaniem każdy, kto choć raz miał do czynienia z domowymi przetworami. Jedyne, co może nastręczyć problemów, to drylowanie, za którym mało kto przepada. Jednak kiedy już się z tym uporasz, cała reszta pójdzie jak z płatka. Wypestkowane owoce należy wymieszać z cukrem i pozostałymi składnikami i na dłuższą chwilę (kilka godzin, a najlepiej całą noc) odstawić. Po co?
Zobacz także:
Owoce w tym czasie puszczą sok, staną się bardziej miękkie, a więc sam proces gotowania dżemu będzie szybszy i łatwiejszy, zmniejsza się również ryzyko przypaleń (choć o regularnym mieszaniu gotującego się dżemu należy pamiętać). Nie warto więc przyspieszać tego procesu, zwłąszcza jeśli chcesz przygotować naprawdę smaczny dżem. Pamiętaj również o tym, by podgrzewać całość na bardzo małym ogniu. To również chwilę potrwa, więc musisz uzbroić się w cierpliwość. Proces przyspieszyć może dodanie cukru żelującego lub pektyn, które sprawią, że dżem zagęści się dużo szybciej. To kwestia do indywidualnego rozważenia.
fot. Patryssia/Adobe Stock
Co dodać do dżemu z mirabelek? 1 składnik, a będzie pyszny jak żaden inny
Dżem z mirabelek nie potrzebuje wiele, by zachwycić. Smak samych śliwek, a więc pełny słodyczy lata, jest wystarczający, by zimą powrócić do wspomnień. Niemniej nie oznacza to, że nie można dodatkowo podkręcić smaku tych przetworów. Za jeden z najlepszych dodatków do dżemu mirabelkowego uznaje się wanilię. Najlepiej wykorzystać tutaj laskę wanilii, która odda moc swojego smaku podczas gotowania.
Na dwa kilogramy mirabelek wystarczy jedna niewielka laska wanilii. Najpierw wyjmij z niej aromatyczny ziarnisty miąższ, a następnie pokrój ją i razem z ziarenkami wrzuć do garnka. Kiedy dżem będzie gotowy, możesz wyjąć laskę lub nie — fani mocnych waniliowych nut mogą zostawić jej kawałki w dżemie. To jeszcze mocniej podkręci smak przetworów.
Przepis na dżem mirabelek żółtych. Krok po kroku
Wykonanie dżemu z mirabelek nie różni się znacząco od sposobu przygotowania innych dżemów. Z pewnością najbardziej żmudne jest pestkowanie, cała reszta to już bułka z masłem.
Składniki:
- 2 kg mirabelek,
- ok. 350 g cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 laska wanilii.
Przygotowanie:
- Owoce umyj i pozbaw pestek, a następnie przełóż do garnka.
- Mirabelki wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i ziarnami wanilii. Samą laskę pokrój na mniejsze kawałki i również dorzuć do reszty.
- Całość odstaw na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin).
- Po tym czasie zacznij podgrzewać mirabelki na bardzo małym ogniu, regularnie mieszając. Czas gotowania zależy od wielu czynników, m.in. pożądanej konsystencji, ilości użytego cukru (który zagęszcza dżem), a także konsystencji samych owoców, a więc tego czy były bardziej, czy mniej soczyste.
- Kiedy całość zgęstnieje (pamiętaj, że po wystudzeniu dżem jeszcze bardziej się zagęści), możesz miksować owoce ręcznym blenderem (jeśli zależy ci na gładszej, bardziej jednorodnej konsystencji).
- Gotowy dżem z mirabelek przelej do słoików, pamiętając, by zostawić od góry kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Wcześniej usuń pokrojne laski wanilii.
- Słoiki zakręć i zapasteryzuj, a następnie odstaw do wystudzenia do góry dnem.
- Gotowe przechowuj w ciemnym miejscu.