Sernik bywa nazywany królem polskich ciast – i całkiem słusznie. Pasuje do każdej okazji, jest stosunkowo łatwy do zrobienia, wygląda bardzo efektownie na stole, a przede wszystkim fenomenalnie smakuje. Główny składnik w postaci twarogu sprawia, że sernik bardzo wyróżnia się smakiem na tle innych ciast. I nie ma chyba nikogo, kto by za nim nie przepadał (pod warunkiem, że nie zawiera rodzynek).
Na święta i rodzinne spotkania w większości domów piecze się tzw. sernik z wiaderka. A czy wiecie co zrobić, by był naprawdę aksamitny i rozpływający się w ustach? Sprawdźcie. 

Jak zrobić aksamitny sernik? Składniki to połowa sukcesu

Nic dziwnego, że sernik z wiaderka jest tak popularny. Gotowy, już zmielony twaróg sprzedawany właśnie w takim wiaderku to wielkie ułatwienie – nie trzeba już nic mielić, a cały proces przygotowania ciasta znacznie się skraca. Aby taki sernik był jeszcze bardziej kremowy i aksamitny, koniecznie dodajcie do niego serek mascarpone. Ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić – same składniki to tylko połowa sukcesu.

Zobacz także:

Zastosujcie prostą metodę, która polega na… cierpliwości i dokładności. Sernik nie lubi pośpiechu. Aby masa wyszła naprawdę gładka i lekka jak chmurka, musicie się wykazać cierpliwością. Chodzi o to, by wszystkie składniki powoli, kolejno dodawać do masy, która w tym czasie jest cały czas mieszana. To sprawia, że produkty dobrze się ze sobą połączą, a ciasto lekko się napowietrzy i dzięki temu będzie puszyste. Sprawdźcie poniżej, jak przygotować taki sernik. 

Przepis na aksamitny sernik z wiaderka

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 6 dużych jaj
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do miski wyłóżcie twaróg, dodajcie serek mascarpone, cukier oraz mąkę.
  2. Wszystko to miksujcie na najniższych obrotach miksera tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Nie można tego robić szybko!
  3. Teraz, cały czas miksując, do masy dodawajcie po jednym jajku. 
  4. Pod koniec wlejcie śmietankę 30% (nie trzeba jej wcześniej ubijać) i wsypcie cukier waniliowy. Miksujcie krótko do połączenia składników.
  5. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  6. Wlejcie masę serową do formy i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 20 minut przy ustawieniu góra-dół.
  7. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Od tego momentu pieczcie sernik jeszcze przez 90 minut. 

I gotowe! Tak przygotowany sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach. Później odłóżcie go do lodówki. Polecamy (po schłodzeniu) udekorować ciasto polewą z białej lub mlecznej czekolady. Smacznego!