Sernik bywa nazywany królem polskich ciast – i całkiem słusznie. Pasuje do każdej okazji, jest stosunkowo łatwy do zrobienia, wygląda bardzo efektownie na stole, a przede wszystkim fenomenalnie smakuje. Główny składnik w postaci twarogu sprawia, że sernik bardzo wyróżnia się smakiem na tle innych ciast. I nie ma chyba nikogo, kto by za nim nie przepadał (pod warunkiem, że nie zawiera rodzynek).
Na święta i rodzinne spotkania w większości domów piecze się tzw. sernik z wiaderka. A czy wiecie co zrobić, by był naprawdę aksamitny i rozpływający się w ustach? Sprawdźcie.
Jak zrobić aksamitny sernik? Składniki to połowa sukcesu
Nic dziwnego, że sernik z wiaderka jest tak popularny. Gotowy, już zmielony twaróg sprzedawany właśnie w takim wiaderku to wielkie ułatwienie – nie trzeba już nic mielić, a cały proces przygotowania ciasta znacznie się skraca. Aby taki sernik był jeszcze bardziej kremowy i aksamitny, koniecznie dodajcie do niego serek mascarpone. Ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić – same składniki to tylko połowa sukcesu.
Zobacz także:
Zastosujcie prostą metodę, która polega na… cierpliwości i dokładności. Sernik nie lubi pośpiechu. Aby masa wyszła naprawdę gładka i lekka jak chmurka, musicie się wykazać cierpliwością. Chodzi o to, by wszystkie składniki powoli, kolejno dodawać do masy, która w tym czasie jest cały czas mieszana. To sprawia, że produkty dobrze się ze sobą połączą, a ciasto lekko się napowietrzy i dzięki temu będzie puszyste. Sprawdźcie poniżej, jak przygotować taki sernik.
Przepis na aksamitny sernik z wiaderka
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik w wiaderku
- 250 g serka mascarpone
- 250 g cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 6 dużych jaj
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Do miski wyłóżcie twaróg, dodajcie serek mascarpone, cukier oraz mąkę.
- Wszystko to miksujcie na najniższych obrotach miksera tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Nie można tego robić szybko!
- Teraz, cały czas miksując, do masy dodawajcie po jednym jajku.
- Pod koniec wlejcie śmietankę 30% (nie trzeba jej wcześniej ubijać) i wsypcie cukier waniliowy. Miksujcie krótko do połączenia składników.
- Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Wlejcie masę serową do formy i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 20 minut przy ustawieniu góra-dół.
- Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Od tego momentu pieczcie sernik jeszcze przez 90 minut.
I gotowe! Tak przygotowany sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach. Później odłóżcie go do lodówki. Polecamy (po schłodzeniu) udekorować ciasto polewą z białej lub mlecznej czekolady. Smacznego!









