We wrześniu w sadach i na działkach dojrzewają jabłka, brzoskwinie, a na samym końcu – winogrona. Te jasne i słodziutkie są pyszne na surowo, ale można też zrobić z nich bardzo smaczne przetwory. Jak na przykład dżem z winogron, bardzo prosty do zrobienia, ale należy koniecznie pilnować jednej rzeczy w trakcie przygotowania. 

Jak zrobić dżem z winogron?

Jeżeli dżem z winogron to dla was nowość i jeszcze nie miałyście (lub nie mieliście) okazji go przygotować, możecie się lekko zdziwić. Jest to przysmak naprawdę banalnie prosty do zrobienia i nie ma tu nawet grama przesady. Winogron nie trzeba ani obierać, ani pozbawiać pestek. Ich skórka dodaje dżemowi przyjemnego, lekko kwaśnego smaku, dlatego nie ma potrzeby usuwania jej. Ale, jeżeli chcecie to zrobić, nie ma żadnych przeciwwskazań. To samo dotyczy pestek, które są na tyle drobne, że spokojnie można je zjeść. 

Zobacz także:

Ważne są także składniki. Do dżemu, poza owocami, będziemy potrzebować także jednej cytryny (skórki i soku), łyżeczki cynamonu oraz cukru. Ale uwaga z ostatnim składnikiem – nie wolno przesadzić! Jasne winogrona już same w sobie są bardzo słodkie, dlatego wcale nie trzeba dodawać do nich tak dużo cukru, jak w przypadku przetworów z wiśni czy porzeczek. 

Przepis na dżem z jasnych winogron

Składniki:

  • 1 kg jasnych winogron
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyźeczka cynamonu
  • 1 cytryna 

Przygotowanie:

  1. Dokładnie opłuczcie winogrona. Większe sztuki możecie przekroić i usunąć pestki.
  2. Przełóżcie owoce do garnka. Wsypcie cukier, cynamon i skórkę otartą z cytryny. Wlejcie także sok z tego owocu.
  3. Wymieszajcie i zagotujcie. W momencie, w którym owoce już puszczą sok i zaczną się gotować, zmniejszcie ogień do minimum. Gotujcie przez godzinę, mieszając co jakiś czas.

Gdy dżem będzie już gęsty, wlejcie go od razu do wyparzonych, czystych słoiczków. Mocno je zakręćcie, postawcie do góry dnem na blacie i odczekajcie, aż całkowicie ostygną. Później można je odłożyć do spiżarni. Smacznego!

Co jeszcze można zrobić z jasnych winogron?

Jasne winogrona fantastycznie sprawdzają się w wielu przepisach. Można zrobić z nich przede wszystkim sok, który jesienią i zimą będzie świetnym, słodkim dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Poza dżemem, z winogron przygotujemy też kompot na zimę, a także domowe wino. Z kolei świeże winogrona wspaniale pasują do sałatek owocowych, wytrawnych, koktajli czy owsianek. A także ciast, zwłaszcza tych na zimno, które z wierzchu są udekorowane świeżymi owocami zatopionymi w galaretce.