Początek jesieni to doskonały czas na wykorzystanie świeżych i dostępnych w dużych ilościach owoców i warzyw sezonowych, które świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju przepisach. Jednym z najchętniej przygotowywanych w Polsce przetworów jest dżem, który zimą okazuje się smakowitym dodatkiem do naleśników, placuszków, kanapek i deserów. U mnie w spiżarni do niedawna królowały przede wszystkim śliwki i jabłka, ale odkąd trafiłam na przepis na dżem od Jakuba Kuronia, moja rodzina nie chce jeść żadnego innego. Jest prosty w przygotowaniu i zaskakuje dość nietypowym połączeniem składników. Oto, jak go przygotować krok po kroku.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania dżemu od Jakuba Kuronia?

Do przygotowania jesiennego, niezwykle smakowitego i nietypowego dżemu z przepisu Jakuba Kuronia należy przygotować kilka następujących składników:

Zobacz także:

  • cukinia – 3 kg (zważona po obraniu i wydrążeniu),
  • jabłka – 1 kg,
  • cukier biały – 750 g,
  • cynamon mielony – 2 łyżeczki,
  • imbir suszony – 2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka,
  • galaretka agrestowa – 1 opakowanie,
  • galaretka cytrynowa – 2 opakowania.

Oprócz przygotowania niezbędnych do wykonania dżemu składników, należy również pomyśleć o wcześniejszym zgromadzeniu słoików, w których następnie umieścisz gotowe przetwory. Powinny być one dokładnie umyte i wyparzone, a zakrętki szczelne i bez uszkodzeń. W przeciwnym razie twoje przetwory nie przetrwają nawet kilka dni.

Dżem z jabłek i cukinii z przepisu Jakuba Kuronia krok po kroku

  1. Cukinie i jabłka obierz ze skóry, a następnie usuń z nich gniazda i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Gotowe warzywa i owoce przełóż do garnka, posyp cukrem, a naczynie zakryj pokrywką i odstaw na całą noc.
  3. Kolejnego dnia weź garnek z owocami i warzywami i gotuj przez około 1 godzinę na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj zawartość, by uniknąć przypalenia.
  4. Dodaj przyprawy, tj. gałkę, imbir oraz cynamon i dobrze wymieszaj z zawartością garnka.
  5. Następnie wsyp galaretki i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Całość mieszaj, aż do rozpuszczenia proszku i połączenia składników.
  6. Gotowy dżem przełóż do słoików, mocno zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut.

Jakie jabłka są najlepsze na dżem?

Aby dżem wyróżniał się doskonałym smakiem, to oprócz realizacji przepisu krok po kroku, warto zwrócić uwagę również na odmianę jabłek, które trafią do słoików. Gatunkami, które są szczególnie polecane na przetwory, okazują się te nieco kwaśniejsze wybory, między innymi Szara Reneta, Papierówka czy Antonówka.

Dzieje się tak, ponieważ podczas obróbki termicznej i w połączeniu z cukrem zyskują wyrazisty i nie zbyt mdły smak, który doskonale wpływa na efekt końcowy. Nie bez znaczenia jest również ich stan. Ważne, by na skórce nie były widoczne żadne podejrzane dziurki i nietypowe przebarwienia, które mogą świadczyć o obecności larw.