Pomysł na pieczenie ciasta z dodatkiem warzyw wydaje się dziwny – ale przecież w kuchni ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Pierwszym przykładem, jaki przychodzi do głowy jest oczywiście ciasto marchewkowe. Marchew, choć jest warzywem, ma słodki smak i świetnie sprawdza się w wypiekach. Podobnie jest w przypadku dyni, ale nie tylko. Możecie się spotkać z przepisami na ciasta bazujące na fasoli, a nawet burakach.
Zostańmy jednak przy cieście marchewkowym. To bardzo aromatyczny wypiek, który na chłodniejsze miesiące jest jak znalazł. Wyjdzie doskonale, jeżeli zastosujecie prostą metodę 2 misek.
Zobacz także:
Sposób na idealne ciasto marchewkowe
Skąd właściwie wzięło się ciasto marchewkowe i jego popularność? W Wielkiej Brytanii piekło się je bardzo często w trakcie drugiej wojny światowej, kiedy owoce potrzebne do pieczenia ciast były racjonowane – a marchew nie. Z kolei po wojnie, w latach 60. w Stanach Zjednoczonych ciasto marchewkowe było uznawane za modny, zdrowy deser.
Dziś wypiek ten głównie kojarzy się z jesienią i zimą, być może ze względu na przyprawy. To ciasto o mocno korzennym aromacie, dlatego na chłodne miesiące jest w sam raz. Aby wyszło doskonałe, zastosujcie metodę 2 misek. Polega ona na tym, że składniki suche oraz mokre mieszamy najpierw osobno w dwóch miskach, a dopiero później je łączymy. Dzięki temu ciasto jest dobrze napowietrzone i lepiej smakuje po upieczeniu. Cały przepis na ten wypiek znajdziecie poniżej.
Przepis na ciasto marchewkowe z kremem
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 300 g marchwi
- 100 g cukru
- 3 jajka
- orzechy włoskie
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta sody oczyszczonej
Krem:
- 500 g serka śmietankowego
- 150 g drobno mielonego cukru
- 150 g masła
Przygotowanie:
- Wsypcie od jednej miski suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszajcie.
- Do drugiej miski wbijcie jajka, wlejcie olej, a następnie dodajcie cukier i cynamon. Wymieszajcie mikserem.
- Dodajcie do miski z wilgotnymi składnikami startą drobno marchewkę (pamiętajcie, żeby ją odcisnąć z soku). Wymieszajcie.
- Teraz do mokrych składników wsypujemy sypkie. Dodajcie jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie (wystarczy garść) i mieszajcie szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą.
- Gotową masę przełóżcie do blaszki o wymiarach 30x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie od 40 do 45 minut.
- W międzyczasie przygotujcie krem. W misce zmiksujcie serek śmietankowy z cukrem oraz masłem. Posmarujcie nim wierzch ciasta, kiedy będzie już upieczone i ostygnie. Smacznego!