Gołąbki przyrządzane na modłę lubelską wpisują się doskonale w jesienne menu. Nie bazują na ryżu, a na doskonale znanej w polskiej kuchni kaszy gryczanej, a główną rolę w tym kulinarnym spektaklu gra jesienny dodatek — wybitnie aromatyczny i dodający całości charakterystycznego smaku umami. Jeśli dotąd niedane było ci skosztować tych delicji, szybko zmień ten stan rzeczy. Przepis to łatwizna.
Gołąbki w wersji regionalnej. Tak je jedzą na Lubelszczyźnie
Gołąbki po lubelsku można przygotować na dwie modły: w wersji z białą kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, a także wedle lokalnej modły, opierając na recepturze na tzw. golasy izbickie. To potrawa, która od 2015 roku widnieje na liście produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. W tym przypadku farsz przyrządza się z kaszy gryczanej, ugotowanych ziemniaków, sera białego i śmietany, a całość zawija w liście chrzanu.
Zobacz także:
Gmina Izbica to typowo rolnicza gmina, gdzie uboga społeczność wiejska przy przygotowywaniu codziennego pożywienia wykorzystywała wszystkie surowce dostępne na tzw. przednówku. Z warzyw i owoców dostępnych w każdym gospodarstwie powstawały przeróżne potrawy, w tym golasy izbickie. Prawdopodobne pochodzenie nazwy wywodzi się z braku na przednówku aż do nowych zbiorów mąki potrzebnej do wyrobu ciasta pierogowego. Stąd „goły” farsz okryty liśćmi chrzanowymi - możemy przeczytać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jesienne gołąbki po lubelsku. Przepis
Łącząc pierwszą wersję z drugą, ale lekko odbijając od tradycji, zamiast liści chrzanu można wykorzystać białą kapustę, a do farszu dorzucić jesienne delicje, a więc leśne grzyby. Już na samą myśl o takich gołąbkach ślinianki zaczynają wariować. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Składniki:
- 200 g suchej kaszy gryczanej palonej,
- 1 łyżka masła,
- 200 g twarogu półtłustego,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 cebula,
- olej,
- sól, pieprz,
- świeża natka pietruszki,
- ok. 200 g grzybów leśnych (może być garść suszonych),
- główka białej kapusty.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem masła i soli.
- Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź. Następnie przepuść je przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa razem z twarogiem.
- Cebulę posiekaj.
- Grzyby pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz grzybów suszonych, pamiętaj, by wcześniej je namoczyć w letniej przegotowanej wodzie z dodatkiem soli przez co najmniej 3 godziny.
- Główkę kapusty oczyść z nadpsutych liści, a następnie parz w dużym garnku z wrzątkiem, stopniowo ściągaj z niej liście.
- Cebulę podsmaż na oleju, następnie dodaj posiekane grzyby. Smaż całość, aż grzyby zmiękną i nabiorą złocistego koloru.
- Ziemniaki z twarogiem wymieszaj z kaszą, grzybami i cebulą, dodaj sól, świeżo mielony pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz nieco kwaśnej śmietany, jeśli farsz będzie zbyt suchy.
- Przygotowaną masę zawijaj w liście kapusty jak gołąbki.
- Patelnię z wysokim rantem wyłóż liśćmi kapusty i ułóż w niej ciasno gołąbki, możesz układać je warstwa na warstwie. Całość zalej wodą lub bulionem, przykryj dokładnie kolejnymi liśćmi i duś do miękkości kapusty.
- Gołąbki możesz również upiec w piekarniku. Urządzenie ustaw na 180 st. C z termoobiegiem i piecz całość, aż kapusta stanie się krucha.