Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Cudownie delikatne, miękkie i... samowystarczalne — tak naprawdę niewiele potrzeba, by zachwyciły. Odrobina masła i bułki tartej wystarczy, by stworzyć danie absolutne. Ale to nie koniec zalet. Kopytka przecież to jedno z najbardziej budżetowych rozwiązań, a do tego wpisuje się w zasady ruchu zero waste — bo przecież wykorzystujemy ziemniaki, które zostały z obiadu. A co, gdyby tak zaszaleć i zrobić kopytka z nieco innej wersji?

Jak zrobić kopytka dyniowe bez ziemniaków? Na to zwróć uwagę

Kopytka dyniowe można zrobić z dodatkiem ziemniaków, jak również pomijając ten składnik. Jeśli decydujesz się na tę drugą wersję, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję dyniowego purée. Przede wszystkim nie powinno być ono zbyt wodniste — dlatego najlepiej, by kopytka dyniowe robić z dyni o suchym miąższu, np. piżmowej czy hokkaido, ale też zwyczajnej.

Zobacz także:

Dynię przed przerobieniem na gładką masę najlepiej jest upiec, wtedy zyska głęboki smak. Cała reszta to już klasyka, a więc jako, mąka i sól. Jeśli chcesz podkręcić smak kopytek, dynię możesz upiec z dodatkiem przypraw, ale najlepiej bez dodatku tłuszczu. Pamiętaj, że nie każdą dynię trzeba obierać przed pieczeniem — hokkaido i piżmowa mogą zostać w skórce. Kiedy dyniowe purée będzie gotowe, możesz przejść do przyrządzania kopytek. 

Kopytka dyniowe; fot. irynagrygorii/Adobe Stock

Kopytka dyniowe bez ziemniaków. Przepis

Pamiętaj, że dynia — tak jak ziemniaki — powinna być dobrze schłodzona, zanim na jej bazie przygotujesz ciasto. Purée możesz przyrządzić nawet dzień wcześniej, jak się to ma w przypadku tzw. ziemniaków z wczoraj, które zwykle lądują w kopytkach. To  bardzo ważne, ponieważ zimne ziemniaki czy też dynia są bardziej zwarte i mniej klejące, a to ułatwia wyrabianie ciasta i zapobiega jego rozklejaniu się.

Składniki:

  • 1 kg dyni przed upieczeniem,
  • 2 jajka,
  • 500 g mąki pszennej lub ziemniaczanej,
  • sól, gałka muszkatołowa,
  • opcjonalnie: świeża pietruszka lub bazylia,
  • do podania: parmezan/masło.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, jeśli jest taka potrzeba, usuń z niej miąższ, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wyłóż je na blachę do pieczenia i piecz w 180 st. C, aż zmiękną.
  3. Gotową dynię odstaw do całkowitego ostudzenia. 
  4. Kiedy już dynia ostygnie, rozgnieć ją np. za pomocą widelca.
  5. Do powstałej masy dodaj mąkę, ale stopniowo, pomału wyrabiając całość. W międzyczasie dodaj sól, gałkę muszkatołową, jajka i posiekane świeże zioła.
  6. Zagnieć ciasto. Finalnie powinno być nieco elastyczne i miękkie — wtedy kluski wyjdą delikatne.
  7. Z powstałego ciasta wydziel 4-5 części, a z nich uformuj wałeczki. Wałeczki lekko rozpłaszcz i pokrój na niewielkie kluseczki.
  8. Kluseczki wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Serwuj z parmezanem lub polej masłem.