Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Cudownie delikatne, miękkie i... samowystarczalne — tak naprawdę niewiele potrzeba, by zachwyciły. Odrobina masła i bułki tartej wystarczy, by stworzyć danie absolutne. Ale to nie koniec zalet. Kopytka przecież to jedno z najbardziej budżetowych rozwiązań, a do tego wpisuje się w zasady ruchu zero waste — bo przecież wykorzystujemy ziemniaki, które zostały z obiadu. A co, gdyby tak zaszaleć i zrobić kopytka z nieco innej wersji?
Jak zrobić kopytka dyniowe bez ziemniaków? Na to zwróć uwagę
Kopytka dyniowe można zrobić z dodatkiem ziemniaków, jak również pomijając ten składnik. Jeśli decydujesz się na tę drugą wersję, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję dyniowego purée. Przede wszystkim nie powinno być ono zbyt wodniste — dlatego najlepiej, by kopytka dyniowe robić z dyni o suchym miąższu, np. piżmowej czy hokkaido, ale też zwyczajnej.
Zobacz także:
Dynię przed przerobieniem na gładką masę najlepiej jest upiec, wtedy zyska głęboki smak. Cała reszta to już klasyka, a więc jako, mąka i sól. Jeśli chcesz podkręcić smak kopytek, dynię możesz upiec z dodatkiem przypraw, ale najlepiej bez dodatku tłuszczu. Pamiętaj, że nie każdą dynię trzeba obierać przed pieczeniem — hokkaido i piżmowa mogą zostać w skórce. Kiedy dyniowe purée będzie gotowe, możesz przejść do przyrządzania kopytek.
Kopytka dyniowe; fot. irynagrygorii/Adobe Stock
Kopytka dyniowe bez ziemniaków. Przepis
Pamiętaj, że dynia — tak jak ziemniaki — powinna być dobrze schłodzona, zanim na jej bazie przygotujesz ciasto. Purée możesz przyrządzić nawet dzień wcześniej, jak się to ma w przypadku tzw. ziemniaków z wczoraj, które zwykle lądują w kopytkach. To bardzo ważne, ponieważ zimne ziemniaki czy też dynia są bardziej zwarte i mniej klejące, a to ułatwia wyrabianie ciasta i zapobiega jego rozklejaniu się.
Składniki:
- 1 kg dyni przed upieczeniem,
- 2 jajka,
- 500 g mąki pszennej lub ziemniaczanej,
- sól, gałka muszkatołowa,
- opcjonalnie: świeża pietruszka lub bazylia,
- do podania: parmezan/masło.
Przygotowanie:
- Dynię obierz, jeśli jest taka potrzeba, usuń z niej miąższ, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Wyłóż je na blachę do pieczenia i piecz w 180 st. C, aż zmiękną.
- Gotową dynię odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Kiedy już dynia ostygnie, rozgnieć ją np. za pomocą widelca.
- Do powstałej masy dodaj mąkę, ale stopniowo, pomału wyrabiając całość. W międzyczasie dodaj sól, gałkę muszkatołową, jajka i posiekane świeże zioła.
- Zagnieć ciasto. Finalnie powinno być nieco elastyczne i miękkie — wtedy kluski wyjdą delikatne.
- Z powstałego ciasta wydziel 4-5 części, a z nich uformuj wałeczki. Wałeczki lekko rozpłaszcz i pokrój na niewielkie kluseczki.
- Kluseczki wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
- Serwuj z parmezanem lub polej masłem.