Borówki, ale nie tylko, bo również maliny, agrest, aronia, ale też kawałki gruszki czy brzoskwiń — jeśli zastanawiasz się, jak mrozić owoce, żeby móc wyjąć je z zamrażarki nieposklejane, koniecznie zerknij na ten trik. Nie wymaga ani dodatkowych nakładów pracy, ani dodatkowego sprzętu. Wystarczy tylko zastosować odpowiednią technikę. Prościzna i działa.
Jak mrozić owoce, żeby nie były posklejane? Prosty trik
Skuta lodem bryła to częsty widok po wyjęciu mrożonych samodzielnie owoców z zamrażarki. Posklejane, ubite w twardy jak kamień spory kawałek nie nadają się do niczego bez uprzedniego rozmrożenia, a przecież są przepisy, w których nie zaleca się rozmrażania owoców. Jak zatem poradzić sobie z tym fantem? Spokojnie, chcąc mieć dokładnie zamrożone, ale nieposklejane owoce, wystarczy tylko nieco inaczej podejść do całego procesu.
Zobacz także:
Jak już umyjesz i osuszysz dokładnie owoce, wypestkujesz i pokroisz (o ile tego wymagają), rozłóż je na dużej tacy pokrytej pergaminem — tak, by nie stykały się ze sobą, a następnie włóż do zamrażarki na kilka godzin. Kiedy będą już zamrożone, możesz przesypać je do woreczka strunowego lub pudełeczka, zamknąć i włożyć z powrotem do zamrażarki. To wszystko. Ten sposób mrożenia zapobiega ściskaniu owoców, które — puszczając sok — nie dość, że tracą smak i jędrność, to pod wpływem zimna przeobrażają się w skutą lodem bryłę.
Jak długo można trzymać owoce w zamrażarce? Zasada jest jedna
Przechowywanie owoców w lodówce to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości, ale nie mogą one leżeć w mrozie całej wieczności. W dużych zamrażarkach, a więc tam, gdzie panuje minimum -18 st. C, owoce przechowywać można przez nawet 12 miesięcy. Oczywiście chcąc kontrolować to, jak długo dane owoce są zamrożone, należy zawsze umieszczać na nich etykiety z datą. To najprostszy i najskuteczniejszy sposób na rozważne zużywanie zapasów.
Pamiętaj jednak, że nie wszystkie owoce nadają się do mrożenia. Arbuzy, winogrona czy cytrusy mają za dużą ilość wody i po mrożeniu tracą swoją jędrność i smak. Z kolei kiwi, banan czy awokado ciemnieją.