Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych i cenionych grzybów w polskiej kuchni. Ich smak potrafi oczarować, ale tylko pod warunkiem, że nie zostaną „znokautowane” podczas smażenia. Jak smażyć kurki, żeby zachowały jędrność, nie nasiąkały tłuszczem i nie były gorzkie? Sprawdź, co radzi kucharz Andrzej Polan w krótkim filmiku na TikToku – dowiedz się, jak wydobyć z tych grzybów to, co najlepsze.

Jak smażyć kurki, by nie były gorzkie i gąbczaste?

Na pierwszy rzut oka smażenie kurek wydaje się banalne – trochę masła, patelnia i gotowe. A jednak właśnie tutaj kryje się największy błąd. Kurki to grzyby, które nie lubią długiego kontaktu z ogniem. Andrzej Polan, znany kucharz i restaurator, wskazuje w krótkim filmiku umieszczonym na TikToku, że idealny czas smażenia kurek to zaledwie 10–12 sekund na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Tak krótki kontakt z gorącym masłem sprawia, że kurki pozostają jędrne, puszczają nieco soku i nabierają koloru – bez utraty smaku.

Zobacz także:

Zbyt długie smażenie to jeden z powodów, dla których kurki tracą swoje walory. Pod wpływem temperatury zaczynają wypuszczać wodę, którą jednocześnie chłoną z powrotem, niczym gąbka. I w efekcie zamiast lekkich i chrupiących grzybów na patelni zostaje gumowata masa o gorzkim posmaku. Kurki są na tyle delikatne, że można je jeść nawet na surowo. Dlatego wystarczy im krótki moment na patelni, by były gotowe do zjedzenia. 

Prawidłowe smażenie kurek. Kiedy dodać sól?

W przypadku smażeni kurek warto wiedzieć jeszcze jedno: sól to przyprawa, z którą lepiej poczekać, ponieważ dodana zbyt wcześnie przyczynia się do szybszego puszczania soku przez grzyby. Najlepiej smażyć je na maśle klarowanym – to tłuszcz o wyższym punkcie dymienia, który nie przypala się tak łatwo. Kurki wrzucone na rozgrzane masło klarowane szybko się zarumienią i będą pachnące, chrupiące, idealne. Dopiero na sam koniec dodaj sól, pieprz i ewentualnie świeżą natkę pietruszki.

Niemniej nie tylko smażenie może sprawić, że kurki zamienią się w gąbkę. To samo dzieje się, gdy zbyt długo moczą się w zimnej wodzie podczas czyszczenia. Polan przestrzega: żadnego zostawiania kurek w misce. Grzyby chłoną wodę w ekspresowym tempie i potem nie da się już z nich wycisnąć smaku. Zamiast tego użyj pędzelka, by delikatnie usunąć piasek i resztki ściółki.

@andrzejpolangotuje Znaliście te porady na pyszne kurki? 🤔 A może macie swoje sposoby? Zapraszam do komentowania - wiecie, że odpisuję! 💪 #poradykulinarne #kurki #przepisy #przepisykulinarne #wow #ciekawostki #dlaciebie #dc #foryou #fy #fypage ♬ Stories 2 - Danilo Stankovic