O czym mowa? Oczywiście o absolutnie bezkonkurencyjnej zupie cebulowej, która wśród dań na jesienną chandrę wiedzie prym. Nie można zrobić jej źle, bo przepis jest rozbrajająco prosty. Do tego koszty, które ograniczone są do minimum, zwłaszcza jeśli dysponujesz rosołem „z wczoraj”. Jedyny minus to oczy łzawiące podczas krojenia cebuli, ale spokojnie — po chwili ustąpią, a zastąpi je niczym nieskrępowany, rozsmakowany uśmiech.

Zupa cebulowa. Królewski smak za grosze

Zupa cebulowa, jak każde inne danie, może wystąpić zarówno w wersji „na bogato”, jak i tej skromniejszej. I podkreślić warto, że i jednej, i drugiej niczego nie brakuje. W tej pierwszej stawiamy na tzw. dosmaczenie, a więc sprawdzi się doskonały bulion mięso-warzywny, świeży tymianek oraz białe wino, które cudownie podkręci smak dania. To jednak nie koniec, bo wersja „na bogato” potrzebuje światowego towarzystwa — postaw na grzankę z bagietki z dodatkiem twardego sera, np. szwajcarskiego Gruyère (i mniej więcej w takiej też wersji serwuje się zupę cebulową we Francji, gdzie znana jest jako soupe à l'oignon).

Zobacz także:

Wersja skromniejsza to wersja „bezwysiłkowa”, a nawet i „niskosztowa”. Wysmażoną cebulę na złoto, najlepiej na maśle, mieszamy z rosołem (np. tym, który został jeszcze z niedzieli), doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem (może być suszony). Serwuj z podpieczoną kromką muśniętą masłem i natartą ząbkiem czosnku. Lub serową grzanką. I takie absolutnie minimum wystarczy, by zachwycić smakiem.

Francuska zupa cebulowa. Prosty przepis na jesienny hit

Przygotowanie zupy cebulowej, nawet takiej w wersji francuskiej, nie jest trudne. Lista składników jest ograniczona do minimum, to jednak wystarczy, żeby wydobyć pełnię smaku z prostej cebuli. Kluczem jest długie smażenie warzywa, by skarmelizowało się i zyskało piękną złocistą barwę.

Składniki:

  • 2 kg cebuli, 
  • 200 g masła,
  • 130-150 ml białego wina (opcjonalnie),
  • ok. 1,5-2 l bulionu (wedle preferencji),
  • sól i pieprz,
  • chleb lub bagietka,
  • tymianek świeży bądź suszony do smaku,
  • twardy ser do zapiekania.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka o grubości ok. 5 mm.
  2. W dużym garnku podgrzej masło i dodaj cebulę. Dopraw solą.
  3. Cebulę smaż na wolnym ogniu przez 1 h -1,5 h (do czasu, aż cebula uzyska ciemnozłoty kolor). W międzyczasie, kiedy pojawi się brązowy osad, podlewaj całość niewielką ilością wody, by cebula się nie przypaliła.
  4. Gotową cebulę podlej winem i gotuj całość dalej, by mogło odparować.
  5. Następnie wlej bulion, dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Gotuj przez 15-20 minut.
  7. W międzyczasie podsmaż na maśle przekrojoną bagietkę lub kromki z obu stron na złocisty kolor.
  8. Do miseczki nałóż porcję gotowej zupy, na górze ułóż grzankę, całość posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku (piecz do momentu, aż ser się roztopi).