Szukasz ciekawego przepisu na śliwki? Te w occie zaskoczą cię korzennym aromatem. Oto prosty przepis, który od lat gości w polskich domach. Jego autorką jest sama siostra Anastazja. Poznaj sekrety jej idealnej marynaty.
Jak wybrać odpowiednie śliwki na przetwory?
Chcąc wybrać idealne śliwki na przetwory, postaw na takie odmiany, które dobrze znoszą gotowanie. Najlepszym wyborem są tradycyjne śliwki węgierki. Równie dobrze sprawdzą się renklody lub amerykańskie damson. Upewnij się, że owoce są dojrzałe, ale nie zleżałe. Powinny być jędrne i mieć intensywny słodki smak.
Zobacz także:
Unikaj śliwek, które są przede wszystkim miękkie, mają uszkodzoną skórę lub oznaki pleśni. Dokładne sprawdzenie każdego owocu sprawi, że twoje przetwory będą nie tylko smaczne. Najważniejsze, że będą bezpieczne do spożycia przez długi czas.
Śliwki w occie siostry Anastazji. Te 2 składniki są obowiązkowe
Dobrze dobrane przyprawy to sekret siostry Anastazji na doskonałą zalewę. Przygotuj zatem przede wszystkim goździki i cynamon. Te korzenne cuda cudownie współgrają ze śliwkami i świetnie sprawdzą się w celu aromatyzowania zalewy. Goździki nadadzą jej korzennej nuty, a cynamon podkreśli słodycz owoców. Warto też dorzucić wanilię, która doda słodkiego, delikatnego aromatu. Ważne, aby nie przesadzić z ilością przypraw. Dlaczego? Ponieważ zalewa powinna jedynie dopełniać smak śliwek, a nie go przytłaczać. Proporcje możesz dostosować do swoich preferencji.
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 800 ml wody,
- 3/4 szklanki octu,
- 220 g cukru,
- 10 goździków,
- laska wanilii,
- laska cynamonu.
Pyszne śliwki ze słoika. Przepis siostry Anastazji
Aby cieszyć się smakiem śliwek przez całą zimę, przetwory najlepiej zamknąć w wyparzonych słoikach i poddać procesowi pasteryzacji. Dzięki temu śliwki w occie zachowają swój smak, aromat i przede wszystkim kolor na wiele miesięcy.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie śliwki, usuń pestki i przekrój owoce na połówki. Następnie ułóż je ciasno w wyparzonych, suchych słoikach.
- W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj ocet, laskę wanilii, cynamon oraz goździki, a następnie zagotuj całość ponownie.
- Gorącą marynatą zalej śliwki tak, aby były całkowicie nią przykryte.
- Natychmiast zakręć słoiki i pasteryzuj je w dużym garnku z wodą na średnim ogniu przez około 10-12 minut od momentu zagotowania.
- Po wyjęciu z garnka odwróć słoiki do góry dnem i poczekaj, aż całkowicie ostygną. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.