Brukselka zupełnie niesłusznie budzi aż tak duży postrach. W rzeczywistości to wyborne warzywo o słodkawym posmaku i przyjemnie kremowej konsystencji. Pieczona zyskuje dodatkowo chrupiącą skórkę, więc jak tutaj nie zakochać się w poczciwej małej kapustce? Dla wielu osób problem stanowi gorzkość brukselki, ale dobra wiadomość jest taka, że łatwo się pozbyć tych nieprzyjemnych nut. Wystarczy zafundować jej kąpiel.

Sposób na brukselkę. Jeden trik i nie będzie gorzka

Przed przyrządzeniem brukselki zalej ją mlekiem lub zimną wodą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. To jeden z najłatwiejszych sposobów, by zniwelować gorzkość małych kapustek. Brukselkę możesz też wrzucić na noc do zamrażalnika – tak również pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku. A chcąc wydobyć z niej to, co najlepsze, gotowanie warzywa warto uskuteczniać według poniższych wskazówek: 

Zobacz także:

  • przed gotowaniem usuń zewnętrzne liście brukselki, a następnie natnij trzon warzywa na krzyż, dzięki czemu szybciej zmięknie,
  • po chwili gotowania odlej większość wody i zalej brukselkę świeżym wrzątkiem, po czym kontynuuj gotowanie,
  • brukselkę gotuj bez przykrycia,
  • do wody do gotowania brukselki dodaj sól i cukier,
  • brukselkę wystarczy gotować przez 6-8 minut od zagotowania wody (ważne, żeby brukselka była miękka, ale lepiej nie dopuszczać do rozgotowania warzywa, ponieważ straci walory wizualne i smakowe), a po tym dobrze jest ją przelać zimną wodą – dzięki temu będzie miała ładny zielony kolor.

Przepisy na brukselkę. Pieczona w ziołach lub gotowana 

Tak przygotowaną brukselkę, a więc ugotowaną, możesz podać np. z bułką tartą i masłem. Bułkę tartą podpraż na suchej patelni, by złapała nieco złocistego koloru, dodaj masło i mieszaj, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie dorzuć jeszcze ciepła ugotowaną brukselkę, zamieszaj całość, dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp startym twardym serem (np. parmezanem).

Brukselka świetnie nadaje się do pieczenia. Lekko podgotowane główki przekrój na pół, a następnie dopraw mieszanką oliwy bądź oleju i ulubionych przypraw. Doprawioną brukselkę wyłóż na blachę do pieczenia wypukłą częścią do góry i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (góra-dół) do uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowaną serwuj z dodatkiem domowego sosu czosnkowego i jajka sadzonego.