Królowa jesiennych i zdrowych przetworów jest już gotowa do zbiorów. Pigwa, choć kusi aromatem, jest twarda jak mało co. Jak pokonać jej skórę, by dotrzeć do wnętrza? Zamiast siłować się z nią ostrym nożem, wystarczy sięgnąć po sprawdzony babciny trik, który od razu zmiękczy owoc.
Dlaczego pigwa nie daje się obrać?
Pigwa to owoc, który choć wyglądem przypomina gruszkę lub jabłko, jest od nich znacząco twardszy. Jego konsystencja wynika z wysokiej zawartości sklereidów. Są to tak zwane komórki kamienne, które nadają miąższowi dużą sztywność i ziarnistość. To właśnie one sprawiają, że surowy owoc jest twardy jak kamień i tak trudny do obrania czy pokrojenia.
Zobacz także:
Dodatkowo, skórka pigwy jest często pokryta meszkiem, najczęściej z grubą skórą, co tylko potęguje problemy z jej przygotowaniem. Z tego powodu wiele osób rezygnuje z jej przyrządzania. Udowodnię ci, że jednak istnieje prosty babciny sposób, by poradzić sobie z tą twardą barierą.
Babciny trik na zmiękczenie pigwy
Jak łatwo zmiękczyć pigwę? Odpowiedź na to jest prosta, jasna i klarowna. Chodzi oczywiście o blanszowanie. Ten babciny trik sprawi, że obróbka pigwy pójdzie rach-ciach. Tak zrobisz to krok po kroku:
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
- Weź pigwę, umyj ją dokładnie, ale jej nie obieraj. W całości wrzuć owoce do wrzątku i pozostaw w niej przez 5 minut. Gorąca woda zacznie zmiękczać twardą strukturę owocu.
- Wyjmij owoce łyżką cedzakową i od razu wrzuć do miski z zimną wodą. Skórka lekko się zmarszczy, a wnętrze stanie się elastyczne.
- Po wystudzeniu osusz owoce. Teraz chwyć nóż, wcale nie musi być już ostry, i sprawdź, jak łatwo owoc się kroi.
- Zrób ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i obierz skórkę, jeśli przepis tego wymaga. Nie musisz używać siły.
Co zrobić z pigwy na jesień?
Pigwa to prawdziwa perełka wśród jesiennych przetworów. Jest ceniona nie tylko za swój cytrusowo-kwiatowy aromat, ale także za wysoką zawartość witamin. Surowa jest niejadalna, ale po obróbce w pełni uwalnia swoje walory. Najpopularniejszym sposobem jej wykorzystania jest przygotowanie zdrowego syropu, który rozgrzewa w chłodne wieczory.
Owoce nadają się również do zrobienia konfitury lub dżemu, idealnych do herbaty (świetnie zastępuje cytrynę) lub jako dodatek do jesiennych ciast. Można także zrobić nalewkę z pigwy do herbaty albo upiec ją na słodko lub na wytrawnie np. z mięsem. Miłośnicy słodyczy na pewno pokochają domową marmoladę z niej. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości naturalnej pektyny w owocach, pigwy łatwo się żelują i pasteryzują.