Po zakupach marchewka ląduje w lodówce, a po kilku dniach staje się pomarszczona i miękka? To częsty scenariusz, ale nie musi od razu oznaczać marnowania warzyw. Taką marchewkę możemy jeszcze uratować. Wystarczy prosty trik, dzięki któremu odzyska jędrność i chrupkość. Sprawdź, co trzeba zrobić i w jaki sposób warto przechowywać marchewkę, aby przetrwała dłuższy czas.

Jak przechowywać marchew?

Odpowiednie przechowywanie marchwi jest dość intuicyjne, jednak ze względu na to, w jakich warunkach widzimy marchewkę w sklepie, o błąd nietrudno. W marketach warzywa nie leżą w lodówkach, dlatego niektórzy po przyniesieniu zakupów zostawiają je na blatach kuchennych. Niestety może to sprzyjać szybkiemu psuciu się marchewki.

Zobacz także:

Problem potęguje się zwłaszcza w sezonie grzewczym. W mieszkaniu panuje zwyczajnie zbyt wysoka temperatura, aby marchewka przetrwała dłuższy czas w dobrym stanie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest lodówka. Przechowując w niej marchew, zapewniamy jej odpowiednią temperaturę i odcinamy dostęp do światła. 

Jak uratować pomarszczoną marchewkę?

Temperatura panująca w lodówce będzie dla marchwi odpowiednia, jednak warto również zadbać o optymalną wilgotność. Aby marchewka nie wysychała, można ją przechowywać owiniętą w wilgotny ręcznik papierowy. Ważne, żeby nie był zbyt mokry, dlatego ręcznik najpierw delikatnie moczymy i możliwie jak najbardziej odciskamy nadmiar wody. 

Zdarza się jednak, że nie zużywamy marchwi tak szybko, jak chcieliśmy, a warzywo staje się suche, pomarszczone i miękkie. Na szczęście istnieje bardzo proste wyjście z tej sytuacji. Do naczynia musimy wlać zimną wodę (możemy dodać do niej lód), a następnie umieszczamy w nim marchewkę. Miseczkę wraz z warzywem wkładamy do lodówki i wyjmujemy po kilku godzinach. Marchewka znów będzie jędrna i chrupiąca, ale należy zużyć ją możliwie jak najszybciej.

Marchewka w piwnicy - czy to dobre miejsce na przechowywanie?

Jeśli mamy dostęp do piwnicy, nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy warzywa przechowywali właśnie tam. Ważne jednak, aby pomieszczenie nie było ogrzewane, ponieważ marchewka potrzebuje chłodnych warunków. Decydując się na takie rozwiązanie, możemy umieścić warzywa w skrzyni, a następnie zasypać je warstwą wilgotnego piasku. 

Ta metoda pozwoli zapewnić marchwi nieco lepszy poziom wilgotności, który trudniej osiągnąć podczas przechowywania warzyw w lodówce. Warto również pamiętać o tym, aby nie myć marchewki przed umieszczeniem w piwnicy czy lodówce. Jeśli to zrobimy, warzywo szybciej się zepsuje.