Cukinia to prawdziwa królowa letnich zbiorów. Co jednak zrobić z jej nadmiarem? Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Sałatka z cukinii będzie więc idealnym dodatkiem do obiadu czy po prostu smaczna przekąska. Poznaj sprawdzony przepis siostry Anastazji, który gwarantuje, że twoje słoiki będą puste w mgnieniu oka.

Najpopularniejsze przetwory na zimę

Wiele osób uwielbia smak lata zamknięty w słoikach, dzięki czemu mogą cieszyć się nim przez cały rok. Najpopularniejsze przetwory na zimę to oczywiście niezmiennie ogórki konserwowe i kiszona kapusta. Są one nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. 

Zobacz także:

Obok nich często pojawiają się także słodkie konfitury i dżemy z sezonowych owoców. Między innymi są to: truskawki, maliny, wiśnie czy morele. Coraz większą popularność zyskują również mniej oczywiste przetwory, na przykład różnorodne sałatki warzywne, marynaty z grzybów, a nawet keczup czy sosy pomidorowe. To właśnie one w domowej wersji smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.

Sałatka z cukinii na zimę. Dlaczego warto ją przygotować?

Sałatka z cukinii na zimę to świetny sposób, aby wykorzystać nadmiar tego warzywa. Przygotowanie tego przetworu ma wiele zalet. Przede wszystkim cukinia jest łatwo dostępna i dość tania, szczególnie w sezonie. Jeśli nie masz jej w ogródku, poszukaj alternatywy na bazarku lub targu.

Ponadto jest warzywem o łagodnym smaku, które świetnie chłonie aromaty z przypraw i zalewy. Takie marynowane cukinie to doskonały dodatek do obiadu, grillowanych dań, a nawet jako pojedyncza przekąska. Dzięki nim możesz wzbogacić swoje zimowe menu o witaminy i wartości odżywcze.

Przepis siostry Anastazji na marynowaną cukinię

Domowa sałatka z cukinii to pyszność, na punkcie której przepadanie każdy. Prosta i smaczna, będzie często gościć na stole jako dodatek do wielu dań i potraw. Żeby wykonać ją według przepisu siostry Anastazji, wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów. Jednym z kluczowych składników zalewy do marynowania jest cukier. Siostra Anastazja proponuje, by dodać 150 gramów tego składnika. Niemało, ale warto podkreślić, że to on wpływa na smak, równoważąc ostrość octu, oraz nadaje chrupkość marynowanej cukinii.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 2 marchewki,
  • 2-3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól.

Składniki na zalewę octową:

  • 1/2 szklanki octu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 150 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę lub na plasterki tak jak ogórki na mizerię. Jeśli wykorzystujesz przerośniętą cukinię, koniecznie obierz ją ze skórki i usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrojoną cukinię posól i odstaw na jakiś czas, żeby puściła wodę. Następnie odciśnij z niej nadmiar soku.
  3. W tym czasie obierz czosnek i pokrój cebulę w piórka.
  4. Obierz również marchewkę i zetrzyj ją na tarce.
  5. Natkę pietruszki posiekaj, ale dość grubo, by była widoczna po umieszczeniu w słoiku.
  6. Następnie przygotuj zalewę w garnku, mieszając ze sobą wszystkie cztery składniki. Podgrzej i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstaw do ostudzenia.
  7. W tym czasie w misce wymieszaj odsączoną cukinię z pozostałymi warzywami i natką pietruszki.
  8. Na koniec całość zalej wystygniętą zalewą i dokładnie wymieszaj.
  9. Tak przygotowaną cukinię nakładaj do słoików. Upewnij się, że dokładnie wypełnia pojemnik, a na górze znajduje się warstwa zalewy. Szczelnie zakręć wszystkie słoiki i poddaj je pasteryzacji przez około 15-20 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i postaw je denkami do góry na jeden dzień. Następnie przenieś je do spiżarni w chłodne i suche miejsce.