Koniec lata i początek jesieni to idealny czas na wykorzystanie sezonowych smakołyków i zatrzymanie je na dłużej, również zimą. Wszystko to jest możliwe dzięki różnego rodzaju przetworom. U mnie w spiżarni przez lata królowały truskawki, śliwki i jabłka, ale odkąd pierwszy raz zrobiłam ten dżem z dyni z przepisu siostry Anastazji, moi domownicy nie wyobrażają sobie bez niego naleśników. Ponadto, jest prosty w przygotowaniu, ekspresowy, bez grama żelfiksu, a interesującego smaku dodaje jeszcze coś ekstra.

Jaka dynia na dżem będzie najlepsza?

Dynia to warzywo, które oprócz zawartości wielu cennych substancji odżywczych i witamin, charakteryzuje się także niepowtarzalnym smakiem. Występuje w różnych odmianach. Wśród nich wymienia się:

Zobacz także:

  • dynię Hokkaido,
  • dynię piżmową,
  • dynię Muscat,
  • dynię zwyczajną.

Aby więc przygotować z niej pyszne przetwory, wystarczy wybrać swojego faworyta. Oprócz gatunku warzywa, warto też zwrócić uwagę na jego ogólny stan. Ważne jest, by dynia miała twardą i gładką skórkę bez podejrzanych przebarwień i uszkodzeń, które mogłoby świadczyć o obecności szkodników lub przejrzałości i w konsekwencji wpłynąć na końcowy efekt przetworów. Dojrzała i wysokiej jakości dynia powinna również wyróżniać się lekko słodkim, świeżym orzechowym zapachem.

Jak składniki przygotować na dżem z dyni z przepisu siostry Anastazji?

Dżem z dyni z przepisu siostry Anastazji to doskonały dodatek do pieczywa i różnego rodzaju deserów, jak na przykład placuszki czy naleśniki. Jego obecność automatycznie poprawia smak całego dania i nadaje mu niezwykłego aromatu. Zanim jednak zdecydujesz się na realizację przepisu siostry Anastazji, upewnij się, że masz w swojej kuchni wszystkie niezbędne do przygotowania dżemu z dyni składniki. Na liście znajduje się:

  • miąższ z wydrążonej dyni bez pestek – 2 kg,
  • brzoskwinie – 500 g,
  • woda – 1/2 szklanki,
  • cukier biały – 70 dag,
  • sok z 1 cytryny.

Oprócz zgromadzenia wszystkich składników, warto też pomyśleć o odpowiednim przygotowaniu słoików, w których następnie umieścisz gotowy dżem z dyni. Pamiętaj, aby nie posiadały one żadnych widocznych uszkodzeń, były umyte oraz wyparzone. Dokładnie sprawdź ich szczelność i dobrze dopasuj zakrętki.

Jak przygotować dżem z dyni z przepisu siostry Anastazji krok po kroku?

  1. Miąższ z dyni pokrój na drobną kostkę, a następnie wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości.
  2. Po ugotowaniu zmiksuj dynię i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pokrojone w drobną kostkę obrane brzoskwinie, cukier oraz sok z cytryny.
  4. Jeszcze raz zblenduj i przełóż do słoików.
  5. Pasteryzuj przez około 15 minut.