Wrzesień to czas, kiedy w moim ogrodzie pojawia się coraz więcej soczystych śliwek. Właśnie dlatego w tym okresie zawsze postanawiam wykorzystać je w różnych ciekawych przepisach. I choć większość z nich zwykle wykorzystuję na przetwory do słoików na zimę, to odkąd wpadłam na ten błyskawiczny i niezwykle apetyczny przepis na śliwkowiec od Katarzyny Bosackiej, ten deser króluje u mnie co weekend. Goście i domownicy są po prostu zachwyceni, a ja nie muszę spędzać długich godzin na wyrabianiu ciasta.

Jakie śliwki są najlepsze do ciasta?

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Jest to spowodowane nie tylko wyjątkowo słodkim smakiem i soczystym miąższem, ale także szeroką dostępnością, niską ceną, obecnością cennych witamin i minerałów, a także możliwością wykorzystania ich na wiele różnych sposobów w kuchni. Sprawdzają się bowiem nie tylko w deserach, ale i jako dodatki do dań wytrwanych. Aby jednak maksymalnie wykorzystać ich walory smakowe i potencjał, warto wiedzieć, jaką odmianę śliwek wybrać, w zależności od przeznaczenia.

Zobacz także:

W przypadku deserów, a w szczególności ciast, sprawa jest dość prosta. Okazuje się, że najpopularniejszą i jedną z najlepszych odmian śliwek do wykorzystania w deserach jest śliwka węgierka. Charakteryzuje się ciemnofioletową skórką i soczystym miąższem o lekko zielono-żółtym kolorze. Dojrzałe owoce są wyjątkowo słodkie, co sprawia, że zmniejszają potrzebę dosładzania przetworów czy ciast. Odmiana śliwek to jednak nie wszystko. Ważne jest także, by zwrócić uwagę na ogólny stan owoców i sprawdzić je pod kątem obecności larw, uszkodzeń i innych mankamentów, które mogłyby wpłynąć na smak i jakość przygotowanego deseru.

Jakie składniki należy przygotować do wykonania śliwkowca z przepisu Bosackiej?

Zanim zabierzesz się za przygotowanie jesiennego śliwkowca z przepisu Katarzyny Bosackiej, upewnij się, że masz przygotowane wszystkie niezbędne do realizacji deseru składniki. Na liście znajdują się:

  • śliwki węgierki – 1 kg,
  • cukier brązowy – 100 g,
  • mąka – 100 g,
  • masło – 100 g,
  • płatki owsiane – 60 g,
  • bułka tarta, którą posypiesz blachę,
  • cynamon – 1 łyżeczka,
  • cukier waniliowy – pół łyżeczki (opcjonalnie).

Jak przygotować śliwkowiec z przepisu Katarzyny Bosackiej krok po kroku?

  1. Śliwki węgierki dokładniej umyj, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie weź masło, wysmaruj nim blachę i posyp bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców podczas pieczenia.
  2. Na blasze rozłóż śliwki i posyp je cynamonem oraz cukrem waniliowym. Ustaw piekarnik na funkcję góra-dół i 185°C.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki. Płatki owsiane wsyp do blendera i zmiel na drobne kawałki. Przygotuj miskę, wsyp do niej mąkę, cukier, zmielone wcześniej płatki i pokrojone na mniejsze kostki masło. Całość rozcieraj w dłoniach do momentu, gdy powstanie kruszonka.
  4. Wyłożone na blasze śliwki posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po wystudzeniu deser jest gotowy do spożycia.