Zbliżający się wielkimi krokami 1 listopada, czyli dzień Wszystkich Świętych to czas zadumy, pamięci o bliskich zmarłych, jak również rodzinnych spotkań. W związku z tym wiele osób już zaczęło planowanie świątecznych posiłków, które trafią na stół. Jedną z najchętniej wybieranych propozycji w polskich domach jest niezmiennie sałatka jarzynowa. Nic dziwnego, bo jej smak naprawdę robi ogromne wrażenie. Aby jednak cieszyć się jeszcze po 1 listopada, Magda Gessler ostrzega, czego nie należy do niej dodawać. 1 składnik może sprawić, że potrawa nie przetrwa nawet jednego dnia i będzie nadawała się do wyrzucenia.

Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej według Magdy Gessler?

Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem sałatki jarzynowej jeszcze dłużej niż tylko w dniu Wszystkich Świętych, to według restauratorki Magdy Gessler należy za wszelką cenę unikać dodawania do niej cebuli. Dzieje się tak z dwóch różnych powodów.

Zobacz także:

Po pierwsze warzywo to charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem i zapachem, co tłamsi pozostałe składniki, a po włożeniu sałatki do lodówki, każdy znajdujący się wewnątrz produkt przesiąknie tą nieprzyjemną wonią. Innym aspektem jest szybka fermentacja cebuli, co sprawia, że jej obecność w potrawie sprawi, że nie będzie ona zdatna do spożycia już nawet w ciągu jednego dnia.

Jakie składniki są potrzebne do sałatki jarzynowej wg Magdy Gessler?

Aby więc cieszyć się wyjątkowym smakiem sałatki jarzynowej nieco dłużej niż tylko tego samego dnia, warto w tym celu posłużyć się sprawdzonym, rodzinnym przepisem Magdy Gessler. Przed przygotowaniem potrawy, warto upewnić się, czy na pewno masz w swojej kuchni wszystkie niezbędne do jej wykonania składniki. Oto lista:

  • marchew – 4 sztuki,
  • pietruszka – 2 sztuki,
  • 1/2 selera,
  • ziemniaki – 3 sztuki,
  • jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki,
  • ogórki kiszone – 4 sztuki,
  • majonez – 4 łyżki,
  • jogurt naturalny – 4 łyżki,
  • musztarda czeska – 1 łyżeczka,
  • groszek konserwowy – 1 puszka,
  • marynowane grzybki (kurki lub pieczarki) – 1 garść,
  • sól, pieprz i szczypta cukru do smaku,
  • olej rzepakowy – pół łyżeczki.

Sałatka jarzynowa z przepisu Magdy Gessler krok po kroku

  1. Warzywa ugotuj w rosole do miękkości, wyciągnij z zupy, a następnie odstaw w chłodne miejsce do momentu, aż całkowicie ostygną.
  2. Marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę, jajka i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski. Następnie sięgnij po marynowane grzybki, oczyść je z nadmiaru zalewy i również pokrój. Dorzuć do reszty składników.
  3. Odcedź groszek konserwowy, polej olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. W mniejszej miseczce połącz jogurt naturalny, majonez, musztardę i przyprawy. Dodaj do pokrojonych warzyw i wymieszaj.