Lato jeszcze trwa, a w lasach już są grzyby. Nie tylko uwielbiane przez większość prawdziwki, ale także kurki. To właśnie teraz trwa sezon na te pyszne grzyby, które fantastycznie smakują w gęstym sosie śmietanowym z dodatkiem mięsa i podane z makaronem albo ziemniakami. Zanim jednak weźmiemy się za gotowanie, kurki trzeba oczyścić. Trzeba to zrobić w odpowiedni sposób, ponieważ w przeciwnym razie ryzykujemy tym, że kurki staną się gorzkie w smaku. 

Dlaczego kurek nie powinno się moczyć w wodzie?

Kurki mają dość charakterystyczny kształt i każdy, kto je zbierał choć raz ten wie, że ziemia, igliwie i inne elementy runa leśnego dosłownie „przyczepiają” się do każdej części tych grzybów. Czyszczenie ich jest czasochłonne, dlatego wiele osób po prostu zanurza kurki w wodzie, odstawia na jakiś czas i po wypłukaniu bierze się za dalsze przygotowanie potrawy. Ale czy na pewno powinniśmy tak robić? 

Zobacz także:

Kurki to grzyby, które bardzo nie lubią długiego kontaktu z wodą. Moczenie ich sprawi, że mogą stać się gorzkie w smaku i zwyczajnie niesmaczne. Jak tego uniknąć? Skorzystajcie z prostego patentu, który stosuje Katarzyna Bosacka. 

Jak oczyścić kurki? Sprytny patent Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka to dziennikarka oraz influencerka zajmująca się tematem zdrowej żywności oraz odżywiania. W jednej z ostatnich rolek opublikowanych na jej profilu na Instagramie Bosacka pokazała, w jaki sposób oczyszcza kurki. Wcale nie moczy ich w wodzie – zamiast tego sięga po… mąkę.

Jak się okazuje, zwykła mąka fantastycznie pomaga oczyścić kurki z wszelkich zanieczyszczeń, które się do niej „przyklejają”. Wystarczy posypać kurki mąką i dobrze je przemieszać, by w całości pokryły się proszkiem. Teraz grzyby przenosimy na sitko i krótko płuczemy je pod bieżącą wodą. Kilka chwil wystarczy, by były oczyszczone i gotowe do dalszej obróbki. Całą rolkę możecie zobaczyć poniżej:

Jak wykorzystać kurki w kuchni?

Wyjątkowy, lekko orzechowy smak oraz aromat kurek jest bardzo charakterystyczny i nie da się go pomylić z żadnym innym. Sezon na te grzyby jest krótki, dlatego polecamy złapać za koszyk lub wiaderko i w wolnej chwili wybrać się na poszukiwania. Co można zrobić z kurek? Na przykład:

  • kurki w sosie śmietanowym z makaronem lub ziemniakami,
  • placki ziemniaczane w sosie kurkowym,
  • carbonarę z kurkami,
  • pulpeciki w sosie kurkowym,
  • kurczaka z sosem kurkowo-szpinakowym i ziemniakami

Kurki można także marynować oraz wysuszyć. Pamiętajcie jednak, że kurki można suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów, gdzie temperatura nie przekracza 50 stopni Celsjusza.