Sernik to jeden z tych tradycyjnych polskich wypieków, które od wieków cieszą się ogromną popularnością. Bezpośredni wpływ ma na to przede wszystkim prostota składników, które są niezbędne do wykonania ciasta i bardzo łatwy sposób przygotowania, co sprawia, że z przepisem poradzi sobie każdy. To, co przede wszystkim wyróżnia to ciasto, to zwykle wyjątkowo puszysta masa serowa z twarogu i kruchy spód. Niestety, efekt końcowy nie zawsze jest bliski temu opisowi. Na szczęście, Magda Gessler ma autorski przepis, który sprawia, że sernik jest jak chmurka i nie opada.  Sekret tkwi w kolejności składników.

Jakie składniki przygotować do sernika z przepisu Magdy Gessler?

Puszysty sernik z przepisu Magdy Gessler jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga zgromadzenia wielu składników. Zanim jednak rozpoczniesz realizację przepisu, upewnij się, że masz w swojej kuchni wszystko, co niezbędne. Na liście znajdują się:

Zobacz także:

  • zmielony twaróg – 1kg,
  • jajka – 6 sztuk,
  • masło – 250 g,
  • cukier puder – 1 i 1/3 szklanki,
  • śmietanka 36% – 150 ml,
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie,
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki.

Oprócz wszystkich niezbędnych do przygotowania sernika według Magdy Gessler składników, przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta warto również pomyśleć o potrzebnych naczyniach i urządzeniach. W tym przypadku jest to tortownica o średnicy 26 cm, mikser i sporej wielkości miska, w której wymieszasz składniki.

Jak przygotować puszysty sernik z przepisu Magdy Gessler krok po kroku?

  1. Masło ubij do momentu, gdy będzie puszyste, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z łyżką cukru pudru. Przez cały ten czas dokładnie ubijaj wszystkie znajdujące się w misce składniki.
  2. Po chwili zmniejsz obroty miksera do średnich, a do środka dodaj zmielony twaróg i wymieszaj do całkowitego wymieszania się składników. Kolejnym krokiem jest dodanie w odpowiedniej kolejności cukru waniliowego, śmietanki 36% oraz mąki ziemniaczanej jednocześnie miksując masę. Następnie należy wymieszać ją z ubitymi na sztywno białkami jaj.
  3. Gdy masa jest już gotowa, przyszedł czas na przygotowanie tortownicy. Weź masło i posmaruj nim wewnętrzne ścianki oraz spód naczynia, a następnie posyp bułką tartą.
  4. Masę twarogową wyłóż do tortownicy i włóż do piekarnika. Ciasto należy piec w temperaturze 170°C przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i stopniowo wysuwaj sernik. Nie rób tego od razu, ponieważ ten krok spowoduje, że ciasto opadnie. Na koniec udekoruj ciasto cukrem pudrem.