Szarlotki nie trzeba nikomu przedstawiać, a jej popularności trudno się dziwić. Jest to przecież ciasto, które nie wymaga skomplikowanych składników, jest dość proste w przygotowaniu, a w dodatku zachwyca kruchym spodem i nadzieniem ze słodziutkich jabłek. Wypiek ten od lat robiłam według klasycznego przepisu i raczej od święta, ale odkąd niedawno trafiłam na tę propozycję od Ewy Wachowicz, szarlotka gości u mnie co weekend. Wszystko dzięki jednemu składnikowi ekstra, który jeszcze bardziej podkręca smak.
Jakie składniki należy przygotować do szarlotki z przepisu Ewy Wachowicz?
Do przygotowania szarlotki z przepisu Ewy Wachowicz będą potrzebne proste, a zarazem niezbędne do uzyskania wyjątkowego smaku ciasta i nadzienia składniki. Jednym z tych nietypowych, który zwykle nie występuje na liście must-have'ów do tego rodzaju wypieku, jest budyń. Oprócz tego należy zgromadzić także:
Zobacz także:
- mąkę pszenną – 350 g,
- masło – 250 g,
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
- cukier puder – 70 g,
- jajko – 1 sztuka,
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka,
- jabłka – 5 sztuk,
- budyń waniliowy – 1 opakowanie,
- kakao – 2 łyżki,
- mleko – 0,5 l,
- cukier – 1 łyżki,
- szczyptę soli,
- cynamon,
- cukier puder do dekoracji.
Oprócz wymienionych wyżej składników przygotuj także stolnicę, miskę oraz okrągłą foremkę na ciasto, w której następnie umieścisz gotową masę i przełożysz do piekarnika.
Jakie jabłka wybrać na szarlotkę?
Aby szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz wyróżniała się jak najlepszym smakiem, to oprócz wysokiej jakości składników, nie bez znaczenia jest także wybór odpowiedniej odmiany jabłek. Do najlepszych gatunków na jabłecznik zalicza się:
- Ligol,
- Papierówkę,
- Champion,
- Lobo.
Szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku
- Przygotowania szarlotki rozpocznij od przesiania mąki na stolnicę. Następnie dodaj masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Całość posiekaj.
- Do posiekanej masy dodaj jajko, a następnie wyrabiaj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
- Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, a całość zagnieć.
- Obydwie części – jasną i ciemną – schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
- W tym czasie możesz zabrać się za przygotowanie budyniu (według przepisu na opakowaniu).
- Po 30 minutach wyjmij jasne ciasto z lodówki, zetrzyj do przygotowanej formy i ubij łyżką.
- Jabłka dokładnie umyj. Pokrój je w dość drobną kostkę, ułóż na cieście i posyp cynamonem.
- Następnie wylej warstwę budyniu, a na wierzchu zatrzyj ciemne ciasto.
- Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz szarlotkę przez około godzinę. Po ostygnięciu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.









