Szarlotki nie trzeba nikomu przedstawiać, a jej popularności trudno się dziwić. Jest to przecież ciasto, które nie wymaga skomplikowanych składników, jest dość proste w przygotowaniu, a w dodatku zachwyca kruchym spodem i nadzieniem ze słodziutkich jabłek. Wypiek ten od lat robiłam według klasycznego przepisu i raczej od święta, ale odkąd niedawno trafiłam na tę propozycję od Ewy Wachowicz, szarlotka gości u mnie co weekend. Wszystko dzięki jednemu składnikowi ekstra, który jeszcze bardziej podkręca smak.

Jakie składniki należy przygotować do szarlotki z przepisu Ewy Wachowicz?

Do przygotowania szarlotki z przepisu Ewy Wachowicz będą potrzebne proste, a zarazem niezbędne do uzyskania wyjątkowego smaku ciasta i nadzienia składniki. Jednym z tych nietypowych, który zwykle nie występuje na liście must-have'ów do tego rodzaju wypieku, jest budyń. Oprócz tego należy zgromadzić także:

Zobacz także:

  • mąkę pszenną – 350 g,
  • masło – 250 g,
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
  • cukier puder – 70 g,
  • jajko – 1 sztuka,
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka,
  • jabłka – 5 sztuk,
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie,
  • kakao – 2 łyżki,
  • mleko – 0,5 l,
  • cukier – 1 łyżki,
  • szczyptę soli,
  • cynamon,
  • cukier puder do dekoracji.

Oprócz wymienionych wyżej składników przygotuj także stolnicę, miskę oraz okrągłą foremkę na ciasto, w której następnie umieścisz gotową masę i przełożysz do piekarnika.

Jakie jabłka wybrać na szarlotkę?

Aby szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz wyróżniała się jak najlepszym smakiem, to oprócz wysokiej jakości składników, nie bez znaczenia jest także wybór odpowiedniej odmiany jabłek. Do najlepszych gatunków na jabłecznik zalicza się:

  • Ligol,
  • Papierówkę,
  • Champion,
  • Lobo.

Szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku

  1. Przygotowania szarlotki rozpocznij od przesiania mąki na stolnicę. Następnie dodaj masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Całość posiekaj.
  2. Do posiekanej masy dodaj jajko, a następnie wyrabiaj do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, a całość zagnieć.
  4. Obydwie części – jasną i ciemną – schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. W tym czasie możesz zabrać się za przygotowanie budyniu (według przepisu na opakowaniu).
  6. Po 30 minutach wyjmij jasne ciasto z lodówki, zetrzyj do przygotowanej formy i ubij łyżką.
  7. Jabłka dokładnie umyj. Pokrój je w dość drobną kostkę, ułóż na cieście i posyp cynamonem.
  8. Następnie wylej warstwę budyniu, a na wierzchu zatrzyj ciemne ciasto.
  9. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz szarlotkę przez około godzinę. Po ostygnięciu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.