Mikser to podstawowy sprzęt w kuchennym ekwipunku. Od kiedy pojawił się w polskich domach, stał się numerem 1 — oszczędził czas i sporo sił. Każdy, kto pamięta ręczne ucieranie składników w makutrze, przyzna, jak wiele ułatwia to małe poczciwe urządzenie. Ale można korzystać z niego lepiej, szybciej, wydajniej. Wystarczy wiedzieć, jak umieścić mieszadła. To zmienia wszystko. 

Jak używać miksera prawidłowo? Dzięki temu masa nie będzie „uciekać”

Zamiast ubijania twój mikser zapracowuje się w trybie nawijania masy na mieszadła? Spokojnie, to dość częsty problem, z którym łatwo się uporać. Przede wszystkim ubijaj/mieszaj składniki z mieszadłami ustawionymi prostopadle do dna miski. Staraj się zbytnio nie zmieniać ich kąta nachylenia, wtedy praca będzie najbardziej efektywna. Drugie to przerzucenie na mocniejszy tryb — jeśli masa, którą wyrabiasz, na to pozwala. Szybciej pracujące mieszadła sprawią, że składniki, zamiast wspinać się w górę, będą trzymać się dna miski.

Zobacz także:

Jest jeszcze jedna ważna kwestia. Ręczne miksery, nawet jeśli posiadają mieszadła w kształcie spirali (tzw. haki), niekoniecznie nadają się do mieszania gęstych ciast, a jedynie do lżejszych, delikatniejszych mas. To ze względu na niską moc urządzenia. Wtedy lepiej jest użyć siły własnych rąk. Niemniej jeśli nawet przy mieszaniu budyniu czy lekkiego ciasta zawartość miski wędruje ku górze, możesz wypróbować starego sprawdzonego triku.

Jak zamontować mieszadła w mikserze? Ciasto przestanie się „wspinać”

Tak naprawdę cudów nie trzeba, żeby poskromić mikser, a chodzi o głównie o to, by mieszadła działały do zewnątrz. Jeśli miksują do wewnątrz, masa nakręca się na nie i wędruje ku górze, przez co pracę trzeba ciągle przerywać, by oczyścić haki czy ubijaki. Chcąc ustawić mieszadła tak, by kręciły się do zewnątrz, należy je odpowiednio zamontować. W przypadku nowoczesnych mikserów ten problem najpewniej nie istnieje i nie ma też możliwości innego zaczepienia haków, niż wskazuje na to producent.

Jednak w przypadku wysłużonych mikserów sprzed lat, a umówmy się, wiele osób korzysta z tego typu sprzętu, bo sprawdza się doskonale, prawidłowe zamontowanie mieszadeł nie jest oczywistością. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że wszystko pójdzie jak z płatka, umieść je tak, by kręciły się do zewnątrz. Wtedy masa dokładnie wymiesza się bez uporczywego „wspinania” się po mieszadłach.