Jak jesień, to kasztany — również te jadalne. Mimo że w Polsce nie są tak popularne jak w innych krajach Europy, bez problemu można dostać je w sklepie i to w przeróżnej formie. Ja zaopatrzyłam się w mąkę kasztanową i zaraz będę musiała biec po kolejne opakowanie, bo ciasto, które odkryłam, robię teraz co chwila. Jest superkremowe, ma kakaowo-orzechowy posmak i doskonale udaje brownie.
Ciasto kasztanowe z włoskiego przepisu. Doskonale udaje brownie
Przepis na ten deser nawiązuje do receptury na włoskie castagnaccio, a więc ciasta kasztanowego z rodzynkami, rozmarynem i orzechami piniowymi. Deser ten można nazwać „ubogim” krewnym ciężkiego i tłustego brownie — ma kremową konsystencję, cudowny posmak gorzkiego kakao, niemniej ze względu na użycie mąki kasztanowej i oliwy pozostaje nieco lżejszy. Castagnaccio tradycyjnie przyrządza się w Toskanii, Ligurii, Umbrii, Piemontu.
Zobacz także:
Warto podkreślić, że włoskie ciasto kasztanowe nie potrzebuje ton cukru, by zadowolić podniebienia entuzjastów deserów. Mąka kasztanowa, na której bazuje, (wytwarzana z suszonych jadalnych kasztanów) sama w sobie ma lekko słodki smak z wyczuwalnymi orzechowymi nutami. Ponadto to produkt bezglutenowy, a więc sprawdzi się w diecie osób, które ograniczają spożycie glutenu. Dodatkowy plus: przygotowanie castagnaccio to dosłownie chwila i tylko jedna brudna miska. Wystarczy jedynie wymieszać składniki i gotowe. Łatwiej, szybciej i z tak spektakularnym efektem po prostu się nie da.
Ciasto kasztanowe na jesień. Prosty przepis
Zanim przejdziesz do przygotowania ciasta kasztanowego, zadbaj o kilka szczegółów. Po pierwsze zalej rodzynki ciepłą przegotowaną wodą i odstaw do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie odsącz je dokładnie. Woda, którą dodasz do ciasta, powinna mieć temperaturę pokojową, ale nie może być gorąca. Dalej orzechy: fantastycznie, jeśli będą to orzechy piniowe (jak we włoskim przepisie), niemniej możesz improwizować. Jeśli masz w kuchennej szafce tylko włoskie lub laskowe, śmiało z nich skorzystaj.
Składniki:
- 750 ml wody w temp. pokojowej,
- 50 ml mleka,
- 500 g mąki kasztanowej,
- 40 g łyżki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie),
- 2 łyżki ulubionych orzechów.
- sól,
- 100 ml oliwy.
Przygotowanie:
- Produkty suche, a więc mąkę kasztanową, cukier, szczyptę soli oraz kakao wymieszaj w misce.
- Do miski ze składnikami suchymi wlej wodę w temp. pokojowej oraz mleko. Wymieszaj całość tak, by masa była gładka.
- Przygotuj keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wylej ciasto do keksówkę, a całość posyp namoczonymi wcześniej i odsączonymi rodzynkami (opcjonalnie) i posiekanymi orzechami.
- Następnie podlej delikatnie ciasto oliwą cienką strużką.
- Piecz w 200 st. C przez 55 minut.