Dawniej zdobycie dziś, wydawałoby się podstawowych produktów spożywczych, graniczyło z cudem. Mimo niedoborów, nadal trzeba było wymyślić coś do zjedzenia na śniadanie, obiad i kolację. Właśnie w PRL-u powstało i zostało spopularyzowanych wiele przepisów na potrawy proste, tanie i mało skomplikowane, które można było przygotować z niewielkiej liczby składników. Niektóre z nich przyrządzamy do dziś, bo choć w sklepach już niczego nie brakuje, to miło jest czasami, nawet w kuchni, wrócić do wspomnień. 

Łazanki, czyli ukochane danie z PRL-u

Jedną z takich potraw są oczywiście łazanki. Obecnie traktujemy je jako typowo polską potrawę, ale niewiele z was pewnie wie, że łazanki przywędrowały do nas z… Włoch. Ten oraz wiele innych przysmaków trafił do Polski za sprawą królowej Bony Sforzy, która w XVII wprowadziła do polskiej kuchni różne pyszności z Włoch. Sama nazwa „łazanki” prawdopodobnie wywodzi się ze słowa „lasagne”, które jest określeniem rodzaju makaronu w postaci szerokich płatów. 

Zobacz także:

Polakom bardzo makaron posmakował i szybko dania z Włoch przybrały bardziej swojską formę. Szerokie płaty ciasta krojono na mniejsze kawałki i mieszano z grzybami, kapustą i mięsem czy kiełbasą – takie właśnie są łazanki, które wszyscy dobrze znamy. Można dziś kupić gotowy makaron do przygotowania tego dania, choć najlepiej łazanki smakują od A do Z, czyli z makaronu własnej roboty. Poniżej znajdziecie przepis na to danie właśnie w takiej pełnej, bardzo swojskiej wersji. 

Przepis na domowe łazanki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka + 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 3 garści suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oleju,
  • oraz przyprawy: 1 łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki kminku, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. 

Przygotowanie:

  1. Najpierw trzeba namoczyć suszone grzyby. Wsypujemy je do garnka, zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin. 
  2. Po tym czasie grzyby należy odcedzić, pokroić w paski i gotować przez 20 minut na małym ogniu (w tej samej wodzie, w której się moczyły). Ponownie je odcedzamy i odkładamy na bok. 
  3. Cebulę pokrójcie drobno w kostkę. Kapustę odciśnijcie i posiekajcie.
  4. Rozgrzejcie na patelni olej, wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli.
  5. W kolejnym kroku dodajcie posiekaną kapustę oraz przyprawy. Smażcie krótko na większym ogniu, cały czas mieszając.
  6. Dodajcie grzyby i smażcie jeszcze przez chwilę, nie przerywając mieszania. 
  7. Na patelnię wlewamy teraz wodę z moczenia grzybów, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. 
  8. W międzyczasie przygotujcie makaron. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie jajka oraz żółtka i sól. Wymieszajcie, a później wlejcie kilka łyżek wody. 
  9. Ciasto trzeba teraz zagniatać przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryjcie je ściereczką i odłóżcie na 15 minut.
  10. Po 20 minutach duszenia składników na patelni zdejmijcie pokrywkę i gotujcie całość jeszcze przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. 
  11. Kiedy ciasto na łazanki odpocznie, rozwałkujcie je cienko i odstawcie na 15 minut. 
  12. Po tym czasie kroimy je w paski – najpierw w pionie, a później w poziomie.
  13. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy partiami po kilka minut. 
  14. Odcedzony makaron wrzućcie na patelnię z kapustą i grzybami, wymieszajcie i podgrzejcie przed podaniem. Smacznego!