Dawniej zdobycie dziś, wydawałoby się podstawowych produktów spożywczych, graniczyło z cudem. Mimo niedoborów, nadal trzeba było wymyślić coś do zjedzenia na śniadanie, obiad i kolację. Właśnie w PRL-u powstało i zostało spopularyzowanych wiele przepisów na potrawy proste, tanie i mało skomplikowane, które można było przygotować z niewielkiej liczby składników. Niektóre z nich przyrządzamy do dziś, bo choć w sklepach już niczego nie brakuje, to miło jest czasami, nawet w kuchni, wrócić do wspomnień.
Łazanki, czyli ukochane danie z PRL-u
Jedną z takich potraw są oczywiście łazanki. Obecnie traktujemy je jako typowo polską potrawę, ale niewiele z was pewnie wie, że łazanki przywędrowały do nas z… Włoch. Ten oraz wiele innych przysmaków trafił do Polski za sprawą królowej Bony Sforzy, która w XVII wprowadziła do polskiej kuchni różne pyszności z Włoch. Sama nazwa „łazanki” prawdopodobnie wywodzi się ze słowa „lasagne”, które jest określeniem rodzaju makaronu w postaci szerokich płatów.
Zobacz także:
Polakom bardzo makaron posmakował i szybko dania z Włoch przybrały bardziej swojską formę. Szerokie płaty ciasta krojono na mniejsze kawałki i mieszano z grzybami, kapustą i mięsem czy kiełbasą – takie właśnie są łazanki, które wszyscy dobrze znamy. Można dziś kupić gotowy makaron do przygotowania tego dania, choć najlepiej łazanki smakują od A do Z, czyli z makaronu własnej roboty. Poniżej znajdziecie przepis na to danie właśnie w takiej pełnej, bardzo swojskiej wersji.
Przepis na domowe łazanki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka + 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 3 garści suszonych grzybów,
- 2 łyżki oleju,
- oraz przyprawy: 1 łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki kminku, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Najpierw trzeba namoczyć suszone grzyby. Wsypujemy je do garnka, zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin.
- Po tym czasie grzyby należy odcedzić, pokroić w paski i gotować przez 20 minut na małym ogniu (w tej samej wodzie, w której się moczyły). Ponownie je odcedzamy i odkładamy na bok.
- Cebulę pokrójcie drobno w kostkę. Kapustę odciśnijcie i posiekajcie.
- Rozgrzejcie na patelni olej, wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli.
- W kolejnym kroku dodajcie posiekaną kapustę oraz przyprawy. Smażcie krótko na większym ogniu, cały czas mieszając.
- Dodajcie grzyby i smażcie jeszcze przez chwilę, nie przerywając mieszania.
- Na patelnię wlewamy teraz wodę z moczenia grzybów, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
- W międzyczasie przygotujcie makaron. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie jajka oraz żółtka i sól. Wymieszajcie, a później wlejcie kilka łyżek wody.
- Ciasto trzeba teraz zagniatać przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryjcie je ściereczką i odłóżcie na 15 minut.
- Po 20 minutach duszenia składników na patelni zdejmijcie pokrywkę i gotujcie całość jeszcze przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy ciasto na łazanki odpocznie, rozwałkujcie je cienko i odstawcie na 15 minut.
- Po tym czasie kroimy je w paski – najpierw w pionie, a później w poziomie.
- Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy partiami po kilka minut.
- Odcedzony makaron wrzućcie na patelnię z kapustą i grzybami, wymieszajcie i podgrzejcie przed podaniem. Smacznego!









