Początek jesieni zbliża się wielkimi krokami, a w moim ogrodzie jak co roku pojawiły się nieskończone ilości pysznych swojskich jabłek. I choć zwykle przeznaczałam je na różnego rodzaju dżemy, konfitury, kompoty i szarlotki, w tym roku postanowiłam wypróbować coś zupełnie innego, a dokładniej jabłka w zalewie do słoików. Te z przepisu Ewy Wachowicz okazały się prawdziwą rewelacją, bo są słodziutkie jak miód, a nie dodałam do nich nawet grama cukru. Moja rodzina je pokochała, bo prawie całe zapasy zniknęły już po paru dniach od zawekowania.
Jakie jabłka są najlepsze na przetwory?
Aby przetwory udały się w 100%, przed ich przygotowaniem należy zadbać o najwyższej jakości produkty, które następnie lądują w słoikach. Odmian jest naprawdę wiele, a różnią się one nie tylko kolorem, ale również kwaśnością, miąższem i smakiem. Jeśli więc zależy ci, aby twoje weki były maksymalnie słodkie i bez dodatku cukru, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na najsłodsze gatunki. Do nich należy między innymi: Malinówka, Szampion, Kosztela i Gala.
Zobacz także:
Oprócz słodkości, którą możemy pozyskać, warto także zwrócić uwagę na ogólną kondycję jabłek i zadbać o ich odpowiednią selekcję. Unikaj owoców, u których na skórce pojawiły się miękkie, brązowe plamki lub mają nieprzyjemny zapach, który z kolei może świadczyć o rozpoczętym procesie fermentacji.
Jakie składniki są potrzebne do jabłek w zalewie od Ewy Wachowicz?
Jabłka w zalewie są doskonałą formą jesienno-zimowego deseru, który w chłodniejszych miesiącach jest przede wszystkim bogatym źródłem cennych witamin, a w dodatku może zastąpić słodycze. Przed przygotowaniem upewnij się, że masz w kuchni niezbędne składniki. Na liście znajdują się:
- Jabłka – 10 sztuk,
- woda niegazowana – 1 l,
- kora cynamonu – 5 kawałków,
- kilka liści wiśni,
- kilka liści czarnej porzeczki,
- goździki – 8 sztuk,
- sól – 1 łyżka,
- miód – 1 łyżka.
Oprócz zgromadzenia wszystkich niezbędnych składników, warto także przygotować słoiki, w których następnie umieścisz gotowe przetwory. Umyj je, wyparz i wysusz. Ponadto, upewnij się, że nie mają widocznych uszkodzeń, a zakrętki są szczelne.
Jak przygotować jabłka w zalewie z przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku?
- Umyj jabłka, obierz ze skórki i przekrój na co najmniej 4 części. Układaj je w słoikach wraz z liśćmi porzeczki i wiśni.
- Do słoików dorzuć korę cynamonu i goździki.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Do wysokiego naczynia wlej wodę, dodaj miód oraz sól i dokładnie wymieszaj.
- Zalej jabłka w słoikach, dokładnie zakręć i trzymaj w temperaturze pokojowej przez około 14 dni.
- Po tym czasie przechowuj w chłodnym miejscu.