Lato to niezwykły czas obfitych zbiorów lub zakupów na lokalnym bazarku. Najlepiej narobić wtedy zapasy na jesień i zimę. Jednak zanim do tego przejdziesz, koniecznie zapoznaj się z ważnymi i podstawowymi zasadami mrożenia warzyw i owoców.
Jakie warzywa i owoce już można mrozić?
Sierpień to idealny moment, by rozpocząć mrożenie sezonowych warzyw i owoców, które właśnie teraz są w pełni dojrzałe i smaczne. Aktualnie możesz śmiało zamrażać jagody, maliny, borówki i nawet truskawki, jeśli masz późniejszą odmianę. Jeśli zrobisz to odpowiednio, w zimę zrobisz sobie letnią, owocową ucztę.
Zobacz także:
Z warzyw gotowe do mrożenia są: fasolka szparagowa, groszek zielony, brokuły, kalafior, papryka, cukinia oraz szpinak i bób. Takie mrożenie pozwala zachować ich wartości odżywcze i smak na dłużej. Dzięki temu będziesz mieć dostęp do letnich przysmaków przez cały rok, a w zimę najesz się smakami lata. Tylko teraz pytanie, jak to odpowiednio zrobić?
Kluczowy zabieg przed zamrożeniem fasolki
Pamiętaj o tych podstawowych zasadach. Przed zamrożeniem fasolki szparagowej, najważniejsze jest przeprowadzenie prostego, ale i ważnego zabiegu - blanszowanie. Blanszowanie polega na krótkim zanurzeniu warzyw we wrzątku, a następnie natychmiastowo schłodzeniu ich w zimnej wodzie (najlepiej z lodem). Dlaczego taki zabieg jest ważny?
Dzięki temu fasolka zachowa swój kolor, chrupkość i smak tuż po rozmrożeniu. Po blanszowaniu koniecznie dokładnie osusz fasolkę ręcznikiem papierowym, zanim włożysz ją do zamrażarki. Nadmiar wody spowodowałby tworzenie się kryształków lodu i pogorszył jakość produktu, a tego nie chcemy. Po tych zabiegach, możesz śmiało pakować warzywa do pojemników lub woreczków.
W czym najlepiej mrozić warzywa i owoce?
Aby skutecznie i bezpiecznie mrozić wszystkie dary lata, najlepiej używać odpowiednich pojemników i opakowań. Idealnie sprawdzą się zwykłe woreczki strunowe do mrożenia. Dlaczego akurat one? Ponieważ pozwalają na usunięcie nadmiaru powietrza, co minimalizuje ryzyko powstawania szronu. Ponadto, są one szeroko dostępne w każdym markecie, więc możesz łatwo się w nie zaopatrzyć.
Dobrym wyborem są również plastikowe pojemniki z pokrywkami, które są szczelne i przede wszystkim wielokrotnego użytku. Pamiętaj, aby opisać każde opakowanie, podając datę zamrożenia i zawartość, co ułatwi ci zarządzanie zapasami w zamrażarce. Z takimi zabiegami, twoje mrożonki będą bezpieczne i mega smaczne.