Jako że sezon na morele przypada na miesiące letnie, to teraz jest ostatni dzwonek, by przyrządzić z tych owoców pyszne dżemy. Z reguły wystarczy do tego przygotować standardowy zestaw: owoce, cukier i substancje żelujące. Istnieją jednak przepisy, które nie są specjalnie trudne, a dzięki małym dodatkom mogą znacznie urozmaicić smak dżemu z moreli. Jeden z takich pomysłów podsunął sławny bloger kulinarny, Rozkoszny.

Najlepszy domowy dżem morelowy. Patent Rozkosznego

W przepisie Rozkosznego (czyli Michała Korkosza) znaleźć możemy ciekawą inspirację na sezon robienia przetworów. Otóż znany z zachwycających połączeń smakowych kucharz zaproponował dość nietypową metodę na podkreślenie smaku morelowej konfitury. To mały dodatek, który sprawi, że przetwory będą smakować jak te z drogich delikatesów.

Zobacz także:

Z reguły dżem morelowy charakteryzuje się nie tylko ładnym pomarańczowym kolorem, ale też specyficznym smakiem. Jest słodki, ale ma również delikatną kwaskowatość. Niemniej zamiast trzymać się tradycyjnych przepisów, warto spróbować czegoś nowego. Popularny bloger kulinarny znany jako Rozkoszny proponuje, by do domowego dżemu morelowego dodać nieco lawendy. 

Dżem morelowy z ekstra składnikiem. Kubki smakowe oszaleją

Aby wykonać tę nietuzinkową konfiturę morelową, należy przygotować zaledwie kilka składników:

  • 1 kg moreli,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 cytrynę,
  • 1 łyżkę masła,
  • i składnik specjalny: 1 łyżkę lawendy.

Lawenda zastosowana w tym przepisie może być zarówno świeża, jak i suszona. Niepopularnym faktem jest, że kwiaty lawendy są jadalne. Mogą być stosowane do deserów, ciast czy do dekoracji potraw. Tym razem ich zadaniem jest podkreślenie smaku domowego dżemu.

Przepis na domowy dżem morelowy. Zachwyci smakiem każdego

Kwiaty lawendy mają charakterystyczny, delikatny smak i potrafią dodać potrawom kwiatowego aromatu. Dodane do konfitury morelowej urozmaicą smak przetworu. Ważne, żeby nie stosować ich zbyt dużo, by nie zdominowały słodkości moreli.

Przepis na domowy dżem morelowy z lawendą:

  1. Morele umyjcie i usuńcie z nich pestki. Następnie owoce pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Morele wrzućcie do dużego garnka i dodajcie składniki: cukier oraz sok z cytryny.
  3. Tak przygotowane owoce odstawcie na około 10 minut, aż puszczą sok.
  4. Następnie umieśćcie garnek na kuchence i podgrzewajcie aż do wrzenia.
  5. Dodajcie masło i gotujcie dżem jeszcze przez około 1 godzinę, na małym ogniu i bez przykrycia.
  6. Po odparowaniu wody dodajcie do garnka lawendę i dokładnie wymieszajcie. Gotujcie jeszcze 10 minut i gotowe.
  7. Na koniec wystarczy wlać dżem do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić je i postawić do góry dnem, aż wystygną.
  8. Chcąc przedłużyć trwałość przetworów, warto je zapasteryzować.