Marmolada, w przeciwieństwie do dżemu, powinna mieć z założenia gładką konsystencję. Jak to wychodzi w praktyce, w domowym zaciszu? Wiadomo, że różnie, wszystko zależy od owoców, z których przyrządzamy przetwory. Niemniej w przypadku aronii uzyskanie gładziutkiej konsystencji nie jest trudne. Do tego ten smak i aromat późnego lata. Grzechem byłoby nie przygotować choć kilku słoiczków.

Jak zrobić marmoladę z aronii, żeby była gładka?

Marmolada z aronii nie jest wymagającym przetworem. Nie trzeba bawić się w żadne triki czy inwestować w dodatkowy sprzęt. Chcąc uzyskać gładką konsystencję, wystarczy już podsmażone owoce przetrzeć przez sitko. Tylko tyle. Dzięki temu marmolada będzie pozbawiona większych kawałków owoców i pestek. Jeśli jednak te drugie ci nie przeszkadzają, możesz użyć blendera. To jednak nie zawsze dobre rozwiązanie — nie każdy sprzęt może być używany bez wcześniejszego wystudzenia zawartości do zblendowania, po drugie konsystencja całości po potraktowaniu blenderem może zrobić się rzadsza. Sitko zatem to jedno z najbardziej skutecznych rozwiązań.

Zobacz także:

Do marmolady z aronii warto dorzucić kilka jabłek i gruszek — dodadzą one nieco słodyczy, są również naturalnym zagęszczaczem ze względu na bogactwo pektyn. Jeśli obawiasz się gorzkości, przed przygotowaniem przetworów z aronii warto ją przemrozić — wystarczą 24 godziny, choć lepiej byłoby zostawić owoce w mrozie na 48, a nawet 72 godziny.

Prosta marmolada z aronii, jabłek i gruszek. Przepis

Przygotowanie domowej marmolady możesz rozpocząć od zasypania owoców cukrem. To stara sprawdzona metoda, która sprawia, że owoce szybciej robią się miękkie i puszczają sok. Dzięki temu krócej się gotują i łatwiej je rozgotować, przez co uzyskanie gładkiej marmolady z aronii staje się łatwiejsze. Tak jednak najlepiej jest działać w przypadku świeżej aronii. Jeśli wcześniej była mrożona, najlepiej wrzucić ją do garnka zamrożoną i od razu rozpocząć gotowanie.

Składniki:

  • ok. 1-1,2 kg aronii,
  • 400 g gruszek,
  • 400 g jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 400 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu/kardamonu do smaku.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną, umytą aronię zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin lub jeśli była mrożona — przerzuć od razu do garnka i dodaj cukier. Wymieszaj całość. Rondel powinien być szeroki i posiadać grube dno.
  2. Jabłka i gruszki umyj, ale nie obieraj ich. Pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce w kostkę. Dodaj je do aronii.
  3. Gotuj całość na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy owoce się rozpadną, możesz przerwać gotowanie.
  4. Owoce przetrzyj przez gęste sito, a następnie przełóż je do garnka z powrotem, dodaj sok z cytryny oraz przyprawy według uznania (cynamon czy kardamon).
  5. Całość zagotuj ponownie, aż marmolada zgęstnieje.
  6. Gorącą marmoladę z aronii przełóż do wyparzonych słoików i dobrze zakręć, a następnie przejdź do pasteryzacji (w garnku wystarczy ok. 15 minut).
  7. Gotowe słoiki odstaw do góry dnem do wystudzenia.
  8. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.